1989

20 JANUARI 1989
Bij de opening van het COVRA-kantoor in Middelburg worden de genodigden ontvangen met anti-COVRA spandoeken en een heus anti-COVRA lied door enkele tientallen Zeeuwse demonstranten. Enkele genodigden van de receptie zijn duidelijk geïrriteerd en koelen hun woede op gekleurde linten die de actievoerders hebben opgehangen.


27 MAART 1989
De actiegroep 'Van onbesproken gedrag' dringt door tot op het terrein van de KEMA en SEP in Arnhem; ze schilderen leuzen op een aantal gebouwen (o.a. het SEP-hoofdgebouw en het kernlaboratorium) en saboteren de sloten. Ze doen dit als herinnering aan het ongeluk in Harrisburg (VS) dat die dag 10 jaar geleden begon. "In die tien jaar is er weinig veranderd, de SEP en KEMA nemen nog steeds deel aan de atoomlobby zonder enige vorm van zelfkritiek en ijveren nog steeds voor nieuwe kerncentrales", volgens de persverklaring.


28 MAART 1989
Ook omdat Harrisburg 10 jaar geleden is, worden er in de Oude Gracht in Utrecht 'radioactieve vaten' gedumpt, die vervolgens langs de, door het mooie weer, zeer drukke terrasjes drijven. Hier en daar een verbaasde blik is alles wat ze aan de toekijkende mensen kunnen ontlokken. Op de terrasjes worden stencils uitgedeeld.


29 MAART 1989
De deur van het COVRA-kantoor in Middelburg wordt dicht getimmerd met een groot bord waarop: "2500 bezwaarschriften, dat doet de deur dicht". Tegen de vestiging van de afvalopslag complex zijn in de laatste maanden meer dan 2.500 bezwaarschriften ingediend die echter klakkeloos van tafel worden geveegd en absoluut niet serieus zijn genomen.


APRIL 1989
Onder het motto: "Draag een steentje bij tot sluiting van Dodewaard" wordt het antwoordnummer van de GKN (de eigenaar van de kerncentrale) overstroomd met postpakketjes met tegels en stenen. Het antwoordnummer is geopend om mensen de gelegenheid te geven aan het GKN te laten weten hoe ze over de kerncentrale denken naar aanleiding van het 20-jarige bestaan. Veel mensen maken op deze manier gebruik van de mogelijkheid om de GKN op te laten draaien voor de kosten van deze post. Het antwoordnummer wordt al snel weer gesloten.


22 APRIL 1989
Verkleed en geschminkt als stralingsslachtoffers (kaal, blaren, etc.) wandelen en wankelen mensen van 'Stop Borssele' op zaterdagmiddag door de drukste Middelburgse winkelstraat. Ze hebben veel bekijks en herinneren iedereen er aan dat Tsjernobyl 3 jaar geleden is.


26 APRIL 1989
Ruim 90 mensen (veel meer dan verwacht door de korte voorbereidingstijd en de uitzending van de voetbalwedstrijd Nederland-West-Duitsland), herdenken de ramp in Tsjernobyl bij de kerncentrale in Dodewaard. Ook onder het motto: "Draag je eigen steentje bij' wordt door iedereen kartonnen dozen opgestapeld voor de toegangspoort. De muur (2 meter hoog en 10 meter lang) onttrekt de kerncentrale aan het oog en wordt na een uur in brand gestoken. Doordat de demonstranten allemaal lichtgevende doodshoofdmaskers op hebben, is het een zeer indrukwekkend gezicht. De bedrijfsbrandweer doet verwoede pogingen het vuurtje uit te krijgen, hetgeen maar matig lukt. De ruimschoots aanwezige politie grijpt niet in. Veel herinneringen aan de actie in 1981 als de brandweer poederblussers inzetten en het weer lijkt of traangaswolken de kerncentrale omhullen. [foto]


1 AUGUSTUS 1989
De gemeenteraad van Borsele stemt in met de komst van de COVRA (10 voor, 4 -PvdA- tegen). Voor de vergadering hadden demonstranten zich in de gang op de grond gevlijd, met spandoek: "Loopt de raad over ons heen...?".[foto] De raad deed dat figuurlijk wel maar letterlijk niet en liet de politie de zaak ontruimen. Van de burgemeester Van der Heuvel zijn de maanden ervoor affiches verspreid onder de kop 'Mister COVRA'.


30 SEPTEMBER 1989
De Secret Service Borssele (SSB) zoekt naar illegale activiteiten bij de Zeedijk. Aanleiding voor het bezoek zijn geruchten dat er, zonder bouwvergunning, toch een kerncentrale gebouwd zou zijn. Activisten van 'Stop Borssele' willen op deze ludieke manier duidelijk maken dat kort daarvoor de in 1969 afgegeven bouwvergunning nietig is verklaard. Boeren die op grond van die bouwvergunning een schadevergoeding hebben geëist, worden naar huis gestuurd met de mededeling dat er planologisch op de plaats van de kerncentrale niets veranderd is, omdat de bouwvergunning, wegens het ontbreken van geen bezwaar van GS niet geldig is. Volgens de SSB is er echter wel degelijk sprake van een kerncentrale op die locatie.


4 NOVEMBER 1989
Actievoerders van MariNEE ontvouwen een 50 meter lang reuzenspandoek bij het Stadhuis in Rotterdam "Er drijft een kernreactor in uw stad, wist u dat?". Aanleiding is het afmeren van de Amerikaanse onderzeeër Bergall, die aangedreven wordt door een kernreactor en kernwapens aan boord heeft. Hoewel de gemeenteraad van Rotterdam zich zelf tot Kernwapenvrije gemeente heeft benoemd, blijft het heel stil aan de Coolsingel.