1992


15 JANUARI 1992
De COVRA weet zeker dat het niet van hun is: "Het klinkt misschien arrogant maar we verliezen geen vaten". Zegt een woordvoeder. Desalniettemin zorgt een vat met daarop 'COVRA Radioactief afval' en een serienummer, voor veel consternatie op de snelweg A4 bij Haarlemmermeer. De brandweer van Amsterdam meet en zorgt er uiteindelijk voor dat het nepvat opgeruimd wordt. Het is een protest tegen de transporten van de ECN naar de COVRA in Borssele.


31 JANUARI 1992
Al het laag- en middelradioactief afval opgeslagen in de loodsen op het ECN-terrein moet vervoerd worden naar de COVRA-complex in Borssele nu de gebouwen daarvoor klaar zijn. De transporten (in totaal 600 vrachtwagens) zijn in november 1991 begonnen. De actiegroep 'Stop COVRA' roept op tot een blokkade van beide poorten van het ECN-terrein om de transporten te hinderen. Ongeveer 35 mensen zijn op deze koude en mistige morgen al vroeg present in het Noord-Hollandse Petten.[foto] Er vinden die dag geen transporten plaats, door de mist... of toch om extra publiciteit door politie-ingrijpen te voorkomen?


23 MAART 1992
Om op de route aandacht te vestigen op de transporten van de ECN naar de nieuwe opslagplaats van de COVRA in Borssele, begeleiden actievoerders van 'Stop COVRA' een transport. Met spandoeken en gehuld in stralingspakken en gasmaskers rijden ze mee met de vrachtwagens.


30 MEI 1992
Bij de ECT (European Container Terminal) in het Rotterdamse havengebied vindt een korte blokkade plaats. Ongeveer 60 mensen blokkeren de poort. De actie vestigt de aandacht op Rotterdam als door- en invoerhaven voor radioactief materiaal. Niet alleen vinden er elke week meerdere transporten van en naar UCN in Almelo plaats, maar ook komen er regelmatig containerschepen met uranium in Rotterdam waar het vervolgens overgeslagen en verder vervoerd word. De actie is er een in een 4-daags milieufestival met een actiekamp in het Zuiderpark in Rotterdam.


9 SEPTEMBER 1992
De regering besluit dat de kerncentrale Dodewaard door mag draaien met een gedoogvergunning, nadat de Raad van State de exploitatievergunning heeft vernietigd. Er is volgens de RvS geen inspraakronde geweest en ook geen veiligheidsonderzoek. Als reactie op het niet sluiten van de centrale blokkeren 20 activisten de toegangspoort. De politie grijpt niet in omdat de blokkade zich beperkt tot 1 weghelft.