2003

26 FEBRUARI 2003
Actievoerders van WISE (World Information Service on Energy) nemen het CDA-kantoor in Den Haag als opslagplaats voor radioaktief afval in gebruik. Gele tonnen met het stralingsteken worden naar binnen gedragen en met aanplakbiljetten wordt duidelijk gemaakt waar het gebouw voor gebruikt gaat worden. Volgens WISE lijkt het CDA in de kabinetsonderhandelingen te ijveren voor het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele. Daarmee wordt de partij verantwoordelijk voor de productie van nog meer kernafval waar geen oplossing voor is. Ook wordt een gesprek gevraagd en gekregen waarin WISE nogmaals haar standpunt duidelijk maakt: onmiddellijke sluiting van de kerncentrale in Borssele.


5 MAART 2003
Greenpeace biedt 50.000 handtekeningen aan aan PvdA-leider Wouter Bos om daar mee de druk op de PvdA te vergroten om niet akkoord te gaan met langer open blijven van de centrale in Borssele. De PvdA en CDA zijn bezig met onderhandelingen voor een nieuw kabinet en Borssele lijkt open te blijven door dat de PvdA het als 'wisselgeld' gebruikt in de onderhandelingen. Samsom (ex-Greenpeace campagne-leider nucleair en nu PvdA-Kamerlid) zegt dat er nog niets besloten is en dat het 'een hard punt' is voor de PvdA. Kernenergie staat dan voor het eerst op de formatieagenda. (Niet veel later breken deze onderhandelingen en na een korte formatie koomt er een kabinet CDA, VVD en D'66 die besluiten Borssele tot minstens 2013 open te houden)


27 MEI 2003
Antikernenergie activisten bieden op het hoofdkantoor in Arnhem 10.000 kaarten aan Essent aan. De kaarten heeft de milieuorganisatie WISE ontvangen in hun campagne om Essent de kerncentrale in Borssele te laten sluiten. Essent, die zich graag afficheert als 'groene' elektriciteitsleverancier is (voor de helft) eigenaar van de kerncentrale. Tijdens het gesprek met Boersma, de nieuwe bestuursvoorzitter, blijkt dat Essent is haar nopjes is over de afspraak in het regeerakkoord om Borssele tot 2013 open te houden. Essent is de grootste 'atoomstroom' verkoper in Nederland, al zegt men zelf de oorsprong van de elektriciteit niet te kennen


30 SEPTEMBER 2003
De koningin opent hoogstpersoonlijk het gebouw voor hoogradioactief afval (HABOG) bij de COVRA in Borssele. Veel maatschappelijke groepen nemen aanstoot aan het feit dat de koningin zich leent voor deze opening van een omstreden faciliteit. Zo plaatsen de Zeeuwse Milieu Federatie en Greenpeace advertenties en roept WISE de koningen in een open brief op niet te gaan. Demonstranten protesteren bij de ingang met spandoeken en rollenspel.
De HABOG is omstreden omdat het gepresenteerd wordt als een oplossing voor het radioactief probleem. Voor een beperkte periode (ongeveer 100 jaar) zal het afval hier in opgeslagen worden. Wat er vervolgens de duizenden jaren daarna mee moet gebeuren is nog steeds, na 40 jaar internationaal onderzoek, onduidelijk. De HABOG is buitendijks gebouwd en met de stijging van de zeespiegel is dat geen vertrouwenwekkende locatie.


30 OKTOBER 2003
Ongeveer 150 mensen 'vieren' de dertigste verjaardag van de kerncentrale in Borssele door 600 200-liter vaten 'radioactief afval' op de dijk voor de centrale neer te zetten (meer foto's). Deze vaten symboliseren de hoeveelheid hoogradioactief afval dat in die 30 jaar geproduceerd is. Binnen is de kernenergielobby bijeen. Ze voelen zich gesterkt door het feit dat de centrale minimaal open blijft tot 2013 en vinden dat het tij keert voor kernenergie. Jan Terlouw spreekt zich uit voor nieuwe kerncentrales maar vindt wel dat Nederland te dichtbevolkt is: Oost-Europa zou een goede locatie zijn.
De antikernenergie demonstranten komen af op een oproep van een breed gelegenheids-verbond van de milieuorganisaties Greenpeace, WISE, Natuur en Milieu, Milieudefensie en de Zeeuwse MilieuFederatie samen met de politieke partijen SP, GroenLinks en PvdA.


15 DECEMBER 2003
Greenpeace biedt op het hoofdkantoor van Essent in Arnhem radioactief zand aan. Het zand is afkomstig van de bodem bij de lozingspijp van de opwerkingsfabriek in La Hague (Frankijk). Al dertig jaar laat Borssele daar haar kernafval opwerking en is daardoor mede verantwoordelijk voor de vervuiling. Greenpeace vindt dat de kerncentrale (waar Essent en Delta de eigenaars van zijn) moet stoppen met opwerking: het is enorm vervuilend, duur en overbodig. Voor de kerncentrale moet besloten worden of er nieuwe contracten worden afgesloten voor opwerking over de periode dat Borssele langer open blijft (dus vanaf 1-1-04). Essent heeft daarover nog steeds geen definitief standpunt ingenomen. Delta heeft verklaard elke beslissing van Essent te zullen steunen.