2004

22 APRIL 2004
Onder het motto "Essent's groene imago is een aanfluiting" fluiten Greenpeace activisten de aandeelhouders van Essent uit. Ze delen gele fluitjes -met daarop het stralingsteken- uit aan de aandeelhouders op weg naar hun jaarlijkse vergadering. Energiebedrijf Essent is voor de helft eigenaar van de kerncentrale in Borssele. De kerncentrale heeft enige maanden geleden opnieuw een opwerkingscontract getekend voor het kernafval. Essent is daardoor medeverantwoordelijk voor de enorme vervuiling die opwerking oplevert. Haar groene imago is alleen daarom al een aanfluiting.


24 APRIL 2004
Ruim 50 mensen demonstreren in Almelo tegen de uraniumverrijkingsfabriek. In toespraken wordt stelling genomen tegen de verdere uitbreiding die Urenco bezig is te realiseren, niet alleen in de capaciteit maar ook in de verrijkingsgraad (van 5 naar 10%). Tevens wordt aandacht gevraagd voor de moeilijkheden van juridische procedures in Nederland door de zg. 'gedoogvergunningen' die nucleaire installaties in het verleden meerdere malen hebben gekregen nadat alle vergunningen door de Raad van State waren vernietigd. De demonstratie vanuit het Almelose centrum eindigde voor de hoofdpoort van de fabriek [lees oproep]. Het is tevens de 18de verjaardag van het ongeluk in Tsjernobyl. Voor de slachtoffers daarvan worden bloemen bij de hoofdpoort gelegd, net als bij de kerncentrale in Borssele gebeurt.


9 JUNI 2004
Activisten van Greenpeace hebben zich vastgeketend aan de spoorlijn van de COVRA naar Goes, om het transport van radioactief te stoppen. Het is een trein met containers hoogradioactief afval van de kerncentrale in Borssele op weg naar de opwerkingsfabriek in het Franse La Hague. Een stootjuk [foto Greenpeace] werd op de rails bevestigd om duidelijk te maken dat kernenergie een dood spoor is. Het stootjuk was om 11.15 verwijderd, maar even later waren verderop opnieuw activisten op het spoor. Het lukt de politie niet de speciale constructie los te krijgen, waarna men besluit een stuk rails los te snijden. Dat is pas om 16.30 gelukt, waardoor het transport flinke vertraging op loopt.


23 JUNI 2004
In Hengelo houden tientallen actievoerders voornamelijk van de SP (Socialistiese Partij) in de nacht van 22 op 23 juni een lawaaiactie [foto] tegen een transport met verarmd uranium. De trein met 19 wagons komt van de verrijkingsfabriek in Gronau (Duitsland) en is op weg naar de haven van Rotterdam om naar Rusland vervoerd te worden. Het verarmde uranium wordt daar herverrijkt tot het niveau van natuurlijk uranium, waarna het terugkomt om hier weer verder verrijkt te worden. Groot probleem is dat enorme bergen uraniumafval feitelijk geëxporteerd worden, omdat maar een klein gedeelte terugkomt. En natuurlijk, zo zeggen de actievoerders, is gesleep met radioactief materiaal altijd gevaarlijk.


5 SEPTEMBER 2004
Bij de Urenco-verrijkingsfabriek in Almelo demonstreren een kleine 100 mensen tegen uraniumverrijking en de verdere uitbreiding van de fabriek. Om 2 uur is het protest begonnen bij de Duitse Urenco vestiging in Gronau en vandaar vertrekken om 3 uur zo'n 20 mensen naar Almelo waar ze verwelkomt worden met koffie en gebak. De demonstratie is tevens ter ondersteuning van het beroep dat aangetekend is tegen de vergunning voor uitbreiding en dat op 30 september dient voor de Raad van State in Den Haag. Toespraken gingen dan ook vooral daarover en over de relatie Urenco en de kernwapenprogramma's van onder andere Pakistan, Libië, Noord-Korea en Iran. [foto] Het is hiermee een van de grootste demonstraties bij Urenco van de afgelopen jaren. Meer acties worden ter plekke aangekondigd o.a. op 9 oktober een grote demonstratie tegen de verrijkingsfabriek in het Duitse Gronau.
Het lijkt er op dat er in het Oosten van het land, na jarenlange stilte weer meer mensen actief worden tegen de overal in de Euregio gevestigde nucleaire installaties.


29 SEPTEMBER 2004
Dinsdagmiddag 28 september om 5 uur vertrekt vanuit La Hague de eerste trein met de container met opgewerkt afval richting COVRA. Op woensdagmorgen om 10.40 rijdt de trein onder zware politiebewaking het terrein van de COVRA op. Activisten van Greenpeace is het ondanks de zware beveiliging gelukt om op het terrein van de COVRA en zelfs op de HABOG te komen en te protesteren tegen opwerking en kernenergie[foto]. Het is het eerste transport dat terug komt van de opwerkingsfabriek in La Hague (radioactief afval uit de kerncentrale in Borssele). Uit Sellafield waar het afval uit Dodewaard naar toe is gebracht voor opwerking, wordt voorlopig nog niets terug verwacht. De opwerkingsfabrieken halen bij lange na niet de geplande capaciteit.