2005

24FEBRUARI 2005
Bij het spoeddebat over staatssecretaris Van Geel's uitlatingen over het langer open houden van de kerncentrale in Borssele, aangevraagd door GroenLinks, PvdA en SP, protesteren op het Plein voor de Tweede Kamer milieuorganisaties.
Rond het Plein worden 200 grote vaten neergezet die de hoeveelheid hoog radioactief afval symboliseren die Borssele in 10 jaar oplevert. Zo'n 80 demonstranten staan uren in de kou om hun ongenoegen kenbaar te maken [foto]. Opeens lijkt de discussie helemaal weer terug te zijn en het journaal opent er zelfs mee. Het debat levert weinig op omdat de cijfers waarmee Van Geel zijn verhaal onderbouwt dat sluiten heel duur is, pas later openbaar worden.


3 MAART 2005
Zo'n dertig activisten demonstreren in Hengelo tegen een transport van Gronau naar Rotterdam met uranium. Van de in grote hoeveelheid aanwezige sneeuw wordt dankbaar gebruik gemaakt om de trein met 13 wagons te bekogelen met sneeuwballen.[foto] Tegen het transport was ook in Gronau en Muenster al veelvuldig actie gevoerd. Ook vorig jaar was er in Hengelo een aktie tegen een dergelijk transport. De belangstelling om met antikernenergie acties mee te doen lijkt, zeker ook in de grensstreek, te groeien. De wagons vervoeren verarmd uranium dat naar Rusland gebracht wordt waar het herverrijkt wordt tot natuurlijk nivo en waar heel veel afval achterblijft.


7 APRIL 2005
Het tweede transport van de opwerkingsfabriek in het Franse La Hague komt in het diepste geheim (of interesseert niemand zich ervoor?) aan bij de COVRA in Borssele. Greenpeace doet nog een symbolische actie. Omdat niemand weet wat te doen met het plutonium dat uit de brandstof wordt gehaald bij opwerking, bied Greenpeace een enorme 'kernbom' van 6 bij 2 meter aan bij de opslagplaats van hoogradioactief kernafval. De kerncentrale Borssele 'produceert' per jaar ruim 100 kilo plutonium, hetgeen, ook al wordt dat vaak tegengesproken, geschikt is voor kernbommen.


14 APRIL 2005
Het tweede transport dit jaar met verarmd uranium van de verrijkingsfabriek in Gronau naar Rusland dat per trein naar Rotterdam vervoert wordt (zie ook 3 maart). Ook dit keer weer een actie er tegen, dit keer in Apeldoorn waar leden van de SP een picket-line langs het spoor houden als de trein voorbij rijdt.


21 APRIL 2005
Hoewel de Essent aandeelhoudersvergadering in het teken staat van het salarisnivo, vragen WISE en Natuur en Milieu ook aandacht van de in grote getale gekomen aandeelhouders voor een andere kwestie: de sluiting van de kerncentrale in Borssele. Essent is voor 50% eigenaar van de kerncentrale en de aandeelhouders van Essent zijn gemeentes en provincies [overzicht]. Aan de aandeelhouders wordt een brief uitgedeeld waarin ze gevraagd wordt akkoord te gaan met sluiting en van de overheid in ruil daar voor geld te krijgen om te investeren in werkelijk duurzame energievoorziening.


23 APRIL 2005
Aan de jaarlijkse Tsjernobyl herdenking in Almelo doen dit jaar zo'n 80 mensen mee. De stoet vertrekt [foto 1] vanuit de binnenstad naar het UCN-terrein [foto 2]. De demonstratie heeft een internationaal, maar tegelijkertijd regionaal karakter (met een groep mensen uit Gronau). Aandacht wordt besteed aan de juridische strijd tegen de capaciteitsuitbreiding, de hernieuwde discussie over het langer open houden van Borssele en de relatie van de UCN met de defensie-industrie (Joint Strike Fighter) en de verspreiding van kernwapentechnologie.


19 MEI 2005
Enkele actievoerders van Greenpeace hangen op de koepel van de kerncentrale in Borssele grote doeken met schilderen daar grote scheuren op.[foto]. Zo'n 40 activisten kunnen vrij gemakkelijk via ladders over de hekken op het terrein komen, de bewakingsdienst vol verbazing achter zich latend. De activisten zijn verkleed als kernafvalvaatjes en protesteren tegen het opleven van de discussie over kernenergie en de ontkenning van de problemen: Kernenergie is niet veilig, en er is ook geen oplossing voor het afvalprobleem!


22 JUNI 2005
In ongekend sterke bewoordingen ("energiebeleid kabinet rampzalige draaikonterij") typeert Greenpeace het beleid van dit kabinet. Vlak voor het kamerdebat over de sluiting van Borssele, en nadat D'66 gezegd heeft akkoord te gaan met langer open houden, gooit de actiegroep 200 vaten met 'kernafval' in de Hofvijver [foto Greenpeace], vlakbij de Tweede Kamer.'Dit kabinet, inclusief D66 dat zegt tegen kernenergie te zijn, doet net of het openhouden van kerncentrale Borssele weinig nadelen heeft, omdat de reactor er nu eenmaal toch al staat. Maar kernenergie is nooit veilig,' aldus Greenpeace Nederland. 'Borssele produceert elke tien jaar 200 afvalvaten met hoogradioactief afval. Alleen daarom al is kernenergie nooit een oplossing voor klimaatverandering. Daarnaast zijn er de veiligheidsrisico's. Borssele is met haar 32 jaar al één van de oudste kerncentrales ter wereld en kerncentrales zijn een gevaarlijk zwakke plek voor terrorisme.'


23 NOVEMBER 2005
"Als de Romeinen kerncentrales hadden moesten wij nu nog het kernafval bewaken". Dat is de boodschap op een groot spandoek dat activisten van Greenpeace op de kerncentrale in Borssele op wilden hangen [foto Greenpeace]. Het lukte wel op het terrein te komen, maar ophangen werd verhindert door de beveiligingsdienst. De actie was een protest tegen het langer open houden van de centrale, iets wat de staatssecretaris een dezer dagen met de Kamer wil regelen.