2006

24 JANUARI 2006
Activisten van WISE in witte pakken en mondkapjes, bieden bezoekers van een Clingendael-seminar in Den Haag over de toekomst van kernenergie in Europa 'radioactief' voedsel aan. De bezoekers gaan niet in op het aanbod om een hapje zwijnenvlees uit het zuiden van Duitsland (nog steeds besmet door Tsjernobyl), vis uit de Ierse Zee (Sellafield lozingen), paddestoelen uit Oekraine, of noten en spinazie uit Turkije (Tsjernobyl). Motto: "If nuclear power is the answer, it must have been a pretty stupid question".


25 JANUARI 2006
In de avond van 25 januari vertrekt er vanuit Gronau opnieuw een trein met verarmd uranium op weg naar Rusland. Net als vorige keren wordt bij Hengelo door de SP en NENO (het Nederlands Euregionaal Nucleair Overleg) actie gevoerd als de trein passeert.


4 MAART 2006
De actiegroep 'Stop Borssele' voert actie bij het hoofdkantoor van Delta in Middelburg. Delta is voor de helft eigenaar van de kerncentrale in Borssele. Staatssecretaris Van Geel van Milieu heeft enkele weken daarvoor laten weten dat een nieuwe kerncentrale wat hem betreft een serieuze optie is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Delta laat daarop weten een tweede centrale in Borssele niet bij voorbaat uit te sluiten en zegt later zelfs dat men plannen ontwikkelt voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Het politieke klimaat voor kernenergie is in die afweging nog wel erg belangrijk, geeft men toe.


22 APRIL 2006
In Almelo demonstreren ongeveer 150 mensen tegen kernenergie, Urenco en de export van kernafval naar Rusland. Het is tevens de herdenking van 20 jaar Tsjernobyl, het ongeluk in de Oekraïense reactor op 26 april 1986. Bij de hoofdpoort van de uraniumverrijkingsfabriek wordt een manifestatie gehouden [foto], waarna in een demonstratieve optocht naar het centrum van Almelo wordt gelopen, waar in een afsluitende bijeenkomst de vele duizenden slachtoffers van Tsjernobyl worden herdacht.


22 APRIL 2006
Om Tsjernobyl te herdenken worden in verschillende steden (oa. Delft en Groningen) door ROOD (de jongeren in de SP) in samenwerking met de plaatselijke groep van Milieudefensie handtekeningen opgehaald tegen kernenergie. Op de flyers die uitgedeeld werden stonden ook tips om zelf energie te besparen. De handtekeningen worden gezet onder de petitie: "1 miljoen Europeanen tegen kernenergie".


26 APRIL 2006
Eerst bij de Wit-Russische en daarna bij de Oekraïense ambassade in Den Haag is er een wake om de ramp in Tsjernobyl te herdenken. In de nacht van 25 op 26 december om precies 1.23 uur, (Nederlandse tijd 0.23 uur) vond de grootste ramp uit de civiele kernenergie plaats. Al is Tsjernobyl het ernstigste ongeluk het is zeker niet het eerste of het laatste ongeluk in een kerncentrale. Op een groot spandoek werd dat duidelijk gemaakt.
[Klik hier voor een uitgebreide engelstalige Tsjernobyl chronologie]


26 APRIL 2006
In Serooskerke op Walcheren laten kinderen honderden witte ballonnen op om de ramp in Tsjernobyl te herdenken. Een deel van de kinderen komen uit Wit-Rusland en zijn in Zeeland op vakantie om nieuwe krachten op te doen, voor ze terug moeten naar hun radioactief vervuilde leefomgeving.


27 APRIL 2006
's Middags tijdens het debat wordt op het plein gedemonstreerd tegen het convenant om Borssele tot 2033 open te houden. Een half uur voor het debat wordt er nog weer een wijziging doorgegeven aan de Kamerleden, die daarop besluiten de uiteindelijke beslissing weer uit te stellen. Maar dat zal uiteindelijk weinig veranderen, is de verwachting: de beslissing zal door een Kamermeerderheid gesteund worden. Een beslissing die genomen zal worden terwijl gegevens waarop Van Geel het voornemen stoelt (het advies over de hoogte van de schadevergoeding die de Staat zou moeten betalen) nog steeds geheim worden gehouden.
Voor de Kamer op het Plein wordt door tegenstanders van kernenergie een grote kerncentrale opgeblazen, die vervolgens langzaam leeg loopt. Activisten vormen de leus "Kies Duurzaam, Sluit Borssele".


27 APRIL 2006
Greenpeace zet een vat aarde in de hal van het ministerie van VROM in Den Haag. Niets bijzonders zou je zo zeggen, maar de aarde komt uit de buurt van Tsjernobyl. Nou ja, uit de buurt... ruim 40 kilometer van de ontplofte centrale, buiten de ontruimde en verboden 30 km-zone dus, maar is wel radioactief. Zo radioactief zelfs dat het volgens de Nederlandse en Europese normen radioactief afval is en dienovereenkomstig behandelt dient te worden. Greenpeace laat hiermee zien wat de gevolgen van kernenergie zijn en protesteert hiermee tegen het voornemen tot langer openhouden van de kerncentrale in Borssele door Van Geel.


14 JULI 2006
Van Geel, op bezoek in Finland, laat via de Telegraaf weten dat de ABN-AMRO een nieuwe Nederlandse kerncentrale wil financieren. De ABN-AMRO komt 's middags al een beetje terug op het optimisme van Van Geel: "er is geen concreet project. Er kan dus niet gesproken worden over financiering. We kunnen niet investeren in luchtkastelen. Pas als een project concreet is, kijken we of er draagvlak is. Het woord is aan de politiek", aldus een woordvoerder.
Maar als snelle reactie zijn er diezelfde middag al acties bij de bank: de ABN wedstrijd zeilboot in de Amsterdamse haven wordt bezet door Greenpeace en bij het kantoor op het Leidseplein in Amsterdam wordt door WISE en Dissent! in allerhaast een demonstratie georganiseerd waar 50 mensen aan mee doen. De kop in het NRC (15 juli) was dan ook goed gekozen: "Kernenergie? Meteen actie!"


14 JULI 2006
Het kantoor van energiebedrijf Delta in Middelburg wordt ontruimd nadat er een bommelding is binnen gekomen. Een woordvoerdster van Delta noemt het mogelijk dat de reden gezocht moet worden in een stroomstoring die dag. Dat het ook zeer wel mogelijk is dat er een verband bestaat met de uitlatingen van Delta over het willen bouwen van een nieuwe kerncentrale, wordt door zowel de woordvoerdster als de PZC verzwegen. Of is dat ook alleen mar toeval?


27 SEPTEMBER 2006
In Groningen en Assen worden bij de hoofdfilialen van de ABN-AMRO bank acties gevoerd tegen de plannen te investeren in kernenergie. "Wij eisen duidelijkheid van ABN-AMRO (over mogelijke financiering). Dat is de bank verplicht aan haar vele klanten die kernenergie absoluut niet zien zitten, maar er straks via hun bankrekening mogelijk wel ongewild aan meebetalen". Actievoerders, verenigd in het Zoutkoepel-overleg, bieden een petitie aan en 'zonne-energie' in de vorm van zonnebloemen. Verder worden er stencils uitgedeeld aan klanten.
Het Zoutkoepel-overleg vreest dat door de hernieuwde aandacht voor kernenergie, de druk om radioactief afval op te slaan in zoutkoepels in het Noorden toe zal nemen.


30 SEPTEMBER 2006
Tijdens wat zo ongeveer het hoogtepunt van het CDA-partijcongres had moeten zijn, de toespraak van fractievoorzitter Verhagen, kwam er onverwachts een groot spandoek voor het projectiescherm op het podium naar beneden. Actievoerders van Greenpeace waren er in geslaagd via een achterdeur ongezien in de RAI te komen en zich boven het podium te verschansen. Op het juiste moment lieten ze door middel van het spandoek weten wat ze van de kernenergieplannen van het CDA vinden: "CDA kiest voor 240.000 jaar kernafval".


16 OKTOBER 2006
In Tuschinski in Amsterdam is de conferentie 'Make Markets Work for Climate', georganiseerd door ministerie van VROM in samenwerking met de Wereldbank, Shell en ABN-AMRO. Kernenergie is een van de oplossingen die daar aangedragen wordt. Als het aan Groenink van 'De Bank' ligt komt er een positief advies over het onderzoek naar investeringen in kernenergie dat de ABN-AMRO nu uitvoert.
Buiten is er een teach-in en wordt duidelijk dat de oplossing van het klimaatprobleem niet van het bedrijfsleven verwacht moet worden: ze zijn juist deel van het probleem. Er is een tentoonstelling over de rol van de Wereldbank die na afloop naar binnen wordt getracht te brengen. Politie en beveiliging verijdelen dit.


26 OKTOBER 2006
Greenpeace hangt bij het ministerie van VROM een groot spandoek op met de tekst: 'Dit ministerie is op 22 november onbereikbaar door een kernramp'. In aanvulling op de overheidscampagne 'Denk Vooruit' waarschuwt Greenpeace tegen de gevaren van kernenergie.
In september startte de overheid de voorlichtingscampagne 'Denk Vooruit' met televisiespotjes en een website. Onder het motto 'rampen vallen niet te plannen, wél te voorkomen', laat de campagne aan burgers zien wat ze moeten doen bij een ramp. Greenpeace wil met de eigen versie van de 'Denk Vooruit'-campagne laten weten dat kernrampen voorkomen kunnen worden, simpelweg door te kiezen voor energiebesparing en schone energie. Een kerncentrale is dan niet nodig. Vijf actievoerders worden gearresteerd.


3 NOVEMBER 2006
Met het neerhalen van een kerncentrale op een es tussen Drouwen en Gasselte hebben de milieufederaties van Friesland, Groningen en Drenthe de actie Dit kan niet waar zijn! ingeluid. De kerncentrale met een hoogte van 10 meter werd neergehaald door een woedende hunebedbewoner die opstond uit het hunebed in de buurt van de centrale. Zijn rust werd ruw verstoord, nu hij vernam dat er plannen zijn voor de bouw van een nieuwe kerncentrale en de opslag van kernafval in zijn ondergrond. Deze Hun liet zijn graven en resten van nederzettingen na aan de generaties die na hem Drenthe kwamen bewonen. "Had mijn volk dat gedaan, dan zaten jullie en honderden generaties na jullie opgescheept met al dat gevaarlijke afval."
De milieufederaties zijn verontwaardigd over het feit dat na 30 jaar de discussie over opslag van kernafval weer opgestart wordt.


8 NOVEMBER 2006
Ongeveer 10 activisten uit Rusland, Duitsland en Nederland blokkeren een toegangspoort van Urenco in Almelo. De Russen zijn hier om te protesteren tegen de export van verarmd uranium naar Rusland. Verarmd uranium, een afvalproduct van verrijking, wordt naar Rusland gebracht om daar tot het natuurlijk percentage splijtbaar uranium herverrijkt te worden. Het overgrote deel blijft echter gewoon in Rusland achter en het is voor Urenco alleen maar een goedkope manier om van het materiaal af te komen.
Na een uur wordt de blokkade opgeheven.


20 NOVEMBER 2006
Als obers verklede Greenpeace-actievoerders delen flesjes radioactieve 'champagne' uit aan de bezoekers van de laatste verkiezingsbijeenkomsten van CDA en VVD. In de flesjes zit radioactief grondwater, opgepompt bij La Hague. In die Franse plaats ligt ook kernafval uit Borssele. Het grondwater daar is 20.000 keer meer radioactief dan gewoon grondwater.
Greenpeace confronteert met de actie de VVD en het CDA met de gevolgen van hun voornemen door te gaan met kernenergie.