2009

24 APRIL 2009
Terwijl binnen de Provinciale Staten van Noord-Brabant debatteren over de voorgestelde verkoop van Essent (voor de helft eigenaar van de kerncentrale in Borssele) aan de Duitse energiegigant RWE, protesteren voor het Provinciehuis in Den Bosch antikernenergie-activisten. Het gaat hen (in tegenstelling tot de SP die ook ter plekke is) niet zozeer over wel of niet verkopen, maar over de rol die zowel Essent als RWE heeft in kernnergie. PS stemt met een kleine meerderheid tegen de verkoop, maar gaat een paar weken later toch akkoord.

26 APRIL 2009
In Maastricht protesteren zo'n 30 mensen tegen kernenergie en herdenken het ongeluk in Tsjernobyl, precies 23 jaar geleden. Op verschillende plekken in de drukke binnenstad lopen mensen met een nep-vat kernafval waarna de rest van de groep bezwijkt aan de straling en op de grond valt. Het zijn activisten van de Federatie van Jonge Europese Groenen, in Maastricht bijeen voor een Congres.

25 JUNI 2009
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta start formeel de procedure die in 2011 moet leiden tot het aanvragen van een vergunning voor de bouw van een kerncentrale in Borssele. Ze doet dat door het indienen van een startnotitie bij het ministerie van VROM
Greenpeace probeert voor de ingang van het Delta-hoofdkantoor in Middelburg een opslagplaats voor radioactief afval te bouwen. Het lukt echter niet om de vaten vlak voor de ingang neer te zetten en dus wordt de opslagplaats aan de overkant van de weg gebouwd.

25 JUNI 2009
Als de aandeelhouders van Delta (provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland, plus gemeentes) kennis hebben genomen van de plannen en naar buiten komen, staan er zo'n 25 demonstranten van Stop Borssele, WISE, GroenLinks en de SP. Ze staan er met grote spandoeken die duidelijk maken dat ze niets zien in de plannen van Delta voor Borssele-II.
Later wordt er nog een petitie aangeboden aan directeur Boerma met als boodschap: "Kernenergie is vies, duur en gevaarlijk!"

30 JULI 2009
Zo'n 15 mensen komen bij de Urenco verrijkingsfabriek in Almelo bij elkaar om activisten uit het Duitse Gorleben te begroeten die een maand lang op reis zijn langs allerlei nucleaire installaties in Duitsland en de buurlanden. Het is op twee dagen na het einde van de rondreis en de bus waarmee ze reizen is, met de 23 van de 25 mensen die er in zaten, wegens technische problemen de dag ervoor terug naar Gorleben gegaan. Het is tevens een poging meer bekendheid te geven aan een grote antikernenergie demonstratie in Berlijn in september.

3 AUGUSTUS 2009
De eerste directe actie tegen Borssele II na de aankondiging van Delta. Zo'n 15 actievoerders van het Klimaatkamp brengen de Delta een bezoek en willen in het gebouw op zoek naar de directeur die vaak heeft gezegd altijd 'in' te zijn voor een goed gesprek. De meeste komen echter niet verder dan de hal. Daar wordt dan maar muziek gemaakt door de meegebrachte sambaband. Directeur Boerma laat zich niet zien en een goed gesprek zit er niet in. Ja, 2 of 3 mensen kunnen in een kamertje met een vertegenwoordiger van het bedrijf een gesprek, maar iedereen of niemand, vinden de activisten. Als de opgetrommelde politie heeft gesommeerd verlaten ze het pand.

15 AUGUSTUS 2009
Op de Markt in hartje Middelburg wordt door de jongeren afdeling van GroenLinks, DWARS, een manifestatie gehouden over de plannen van Delta voor Borssele-II. Er zijn bandjes, een raaskalpoëet, sprekers van jongerenafdelingen van verschillende partijen en van 'Stop Borssele'. Ondanks hartje zomer zijn er toch zo'n 60 belangstellenden, goed voor Middelburgse begrippen. De media in Zeeland schenken er geen aandacht aan: "Zeker bezig met een koe in de sloot…?" zegt een plaatselijke activist.
De dag ervoor hadden bewoners aan de Dam tegenover het provinciehuis al een groot spandoek opgehangen om Commissaris van de Koningin en verklaard voorstander van Borssele-II Karla Peijs te laten weten dat niet alle Zeeuwen voor kernenergie zijn. Op het spandoek was te lezen: "The answer, dear Karla, is blowing in the wind"

28 SEPTEMBER 2009
Werden de twee door VROM georganiseerde informatieavonden (in Heinkenszand en Middelburg) over het voornemen van Delta voor de bouw van een kerncentrale in Borssele de week ervoor hooguit aangegrepen tot het stellen van kritische vragen, deze door de lokale overheid in België georganiseerde avond was anders. In Sint Laureins, net over de grens bij Aardenburg, had de provincie Oost-Vlaanderen een bijeenkomst belegd, omdat ook in de Vlaamse grensgemeenten veel vragen zijn over de plannen van Delta. Zo'n honderd tegenstanders van kernenergie protesteerden binnen en buiten.

10 DECEMBER 2009
Voor de deur van vergaderaccommodatie De Watersnip in Petten (Noord-Holland) wordt een koeltoren gebouwd, waar ook nog dampslierten uit omhoog kringelen. Vertegenwoordigers uit de recreatiesector uit Noord-Holland protesteren hiermee tegen de geplande komst van de Pallas reactor in Petten. De Pallas moet de HFR vervangen. De campinghouders, uitbaters van bungalowparken en strandpaviljoenhouders zijn sterk tegen de komst van Pallas. Binnen wordt op dat moment een informatie- en inspraakbijeenkomst gehouden in het kader van de vergunningsaanvraag.