Dit is de pagina met nieuw verschenen interessante publicaties

Sommige nieuwe publicaties verdienen net iets meer aandacht dan andere. Het zijn (niet door Laka geschreven) publicaties die weliswaar ook gewoon op de bibliotheek-lijsten te vinden zijn, maar ook interessant zijn als je niet toevallig naar informatie over dat onderwerp op zoek bent. Daarom dus deze korte lijst.

Wat u moet weten over opslag van kernafval (oktober 2006)
"Naar de huidige stand van de wetenschap en techniek is alleen geologische berging (in de diepe ondergrond) van hoogradioactief afval een echte oplossing", gaf staatssecretaris Van Geel aan. Dat brengt het probleem van het radioactieve afval en daarmee de opslag in zoutkoepels of kleilagen opnieuw op de agenda. Maar zout wordt onder invloed van radioactiviteit een explosief mengsel. De buitenlandse ervaringen met opslag van kernafval in zoutkoepels zijn dramatisch slecht en van klei is te weinig bekend om een uitspraak over de veilige opslag te kunnen doen. Ook zijn de berekeningen van het risico op lange termijn onbetrouwbaar.
Een overzicht van de stand van zaken door Herman Damveld.
[pdf]

Noord-Korea als kernwapen- en 'schurkenstaat' (oktober 2006)
Noord-Korea heeft op 9 oktober een kernproef genomen, hetgeen tot grote verontwaardiging bij westerse landen heeft geleid. Het materiaal voor het kernwapen komt echter uit kerninstallaties te Yongbyon: die zijn deels een kopie van Europese technologie. Een selectieve verontwaardiging derhalve. Een overzicht door Herman Damveld.
[html]

Kerncentrale Borssele: 431 storingen (september 2006)
De Groningse onderzoeker en journalist Herman Damveld heeft een update gepubliceerd van zijn onderzoek naar ongelukken in de kerncentrale Borssele. Aanleiding is het incident in Forsmark (juli 2006) waarbij aggregaten, noodzakelijk voor de noodstroomvoorziening, weigerden. Ook in Borssele gebeurde dat meerdere keren. In totaal vonden in Borssele sinds 1980 341 storingen plaats. De belangrijkste worden in het rapport op een rijtje gezet.
[html]

Cluster Bombs, Landmines, Nuclear Weapons and Depleted Uranium Weapons (april 2004)
A report on the financial links between banks and the producers of controversial weapon systems
[pdf]