Pallas: Arcadis ingenieursbureau voor niet-nucleaire deel

Stichting Voorbereiding Pallas heeft het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis gekozen als ‘Licensing Engineer’ en ‘Off Plot Scope designer’. Een hele mond vol (samen heet dat LEOPS), maar het betekent dat Arcadis Pallas gaat ondersteunen bij het voorbereiden en schrijven van vergunningsaanvragen en daaraan gerelateerde documenten. De belangrijkste van die reeks vergunningen is de Kernenergiewetvergunning.

De LEOPS is ook verantwoordelijk voor het ontwerp en het bouwmanagement van de niet-nucleaire infrastructuur rondom de nieuwe reactor. Pallas maakt een onderscheid tussen de nucleaire en nucleair-gebonden systemen (het Nuclear Island) en alles daaromheen (de Off Plot Scope). Bij de Off Plot Scope moet gedacht worden aan kantoorgebouwen, wegen en nutsvoorzieningen. Op 24 augustus zijn de contracten met Arcadis getekend.

Net als voor de aanbesteding van het ‘nuclear island’, die eindigt op 18 september, was dit ook een Europese aanbesteding. Voor die aanbesteding zijn (zover we weten, er worden geen mededelingen over gedaan) vier partijen in de race: het Franse Areva, het Russische Rosatom, het Koreaanse KAERI en tot slot het Argentijnse INVAP, die ook de wegens geldgebrek afgebroken aanbesteding in 2009 had gewonnen.