Aandeel atoomstroom daalt sterk; Rusland domineert reactorbouw internationaal

Het World Nuclear Industry Status Report 2022 geeft in 385 bladzijden een uitgebreid overzicht over de status van kernenergie, inclusief informatie over exploitatie, productie, bouw en ontmanteling van kerncentrales en beoordeelt de status van reactorbouwprogramma's. Het rapport vergelijkt ook de ontwikkeling van kernenergie en hernieuwbare energie wereldwijd. Deze editie bevat een speciaal hoofdstuk over kernenergie en oorlog, waarin de veiligheids- en beveiligingsproblemen van kerncentrales in oorlogssituaties worden beoordeeld. Andere belangrijke hoofdstukken zijn het statusrapport over Fukushima, waarin een overzicht wordt gegeven van de lopende onsite/offsite-uitdagingen van de ramp van 2011. Het "Decommissioning Status Report" bekijkt de huidige situatie van de nu meer dan 200 gesloten kernreactoren. De belangrijkste cijfers op een rij.

Aandeel atoomstroom daalt sterk
Het aandeel van kernenergie in de wereldwijde commerciële bruto elektriciteitsproductie in 2021 is gedaald tot 9,8 procent - de eerste keer onder de 10 procent en de laagste waarde in vier decennia - en meer dan 40 procent onder de piek van 17,5 procent in 1996, terwijl de wereldwijde elektriciteitsopwekking blijft stijgen.
In de afgelopen twee decennia (2002-2021) werden er wereldwijd 98 kernreactoren in gebruik genomen en 105 gesloten. Van die 98 werden er 50 opgestart in China, dat geen enkele reactor sloot. Buiten China was er in dezelfde periode dus een nettodaling met 57 eenheden; de nettocapaciteit daalde met 25 GW.
Medio 2022 waren er 411 reactoren in bedrijf in 33 landen, vier minder dan een jaar eerder, zeven minder dan in 1989, en 27 minder dan de piek in 2002 van 438.

Cijfers IAEA
De statistieken van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) laten een piek zien in 2018 in het aantal reactoren, zowel qua aantal (449) als qua capaciteit (396,5 gigawatt). Volgens het IAEA waren er eind 2021 437 reactoren "in bedrijf", maar daar zitten 23 reactoren bij die sinds 2010-2013 geen stroom meer hebben opgewekt.

Investering in nucleair marginaal ten opzichte van hernieuwbaar
Investeringen in 2021 in hernieuwbare energie (exclusief waterkracht) bedroegen het recordbedrag van US$366 miljard waardoor 250 gigawatt (netto vermogen) aan het net werd toegevoegd, terwijl de operationele nucleaire capaciteit daalde met 0,4 gigawatt. In 2021 bereikten wind- en zon alleen al een aandeel van 10,2 procent in de bruto elektriciteitsproductie, de eerste keer dat zij meer dan 10 procent van de wereldwijde elektriciteit en overtroffen daarmee het aandeel van kernenergie.
In China groeide hernieuwbare energie in 2021 sneller dan alle andere energiebronnen. De productie van windenergie steeg met 40 procent en die van zonne-energie met 25 procent. Windturbines produceerden 71 % meer dan kernreactoren en zonne-energie bleef slechts 15 % onder de productie door kernenergie.
In India leverden wind- en zonne-energie vorig jaar elk meer dan 150 procent van kernenergie bij aan de nationale opwekking

Ontwikkelingen in een aantal landen

  • China. De opwekking van kernenergie steeg met 11 procent en leverde in 2021, net als in 2020, 5 procent van de totale elektriciteitsproductie.
  • Finland. De eerste Europese drukwater reactor (EPR) op het continent, waarvan de bouw startte in 2005, is uiteindelijk in maart 2022 opgestart, 13 jaar later dan gepland.
  • Frankrijk. De onverwachte ontdekking van spanningscorrosie in koelsystemen leidde tot een grootschalig inspectie- en en reparatieprogramma voor de gehele nucleaire vloot. Het probleem komt bovenop langdurige uitval door andere problemen. De daaruit voortvloeiende daling van de elektriciteitsproductie zal naar verwachting leiden tot een productieniveau in 2022 vergelijkbaar met dat in 1990.
  • India. De nucleaire productie daalt sinds 2019 en vertegenwoordigd in 2021 3,2 procent van de totale elektriciteitsproductie. Acht reactoren zijn in aanbouw, waaronder vier van Russisch ontwerp.
  • Verenigde Staten. De nucleaire productie piekte in 2019 en was in 2021 gedaald met 3,9 procent: het aandeel van kernenergie in de commerciële elektriciteitsproductie is nu 18,9 procent, het laagste niveau sinds 1995, toen het aandeel atoomstroom op haar hoogtepunt was.

Rusland domineert de internationale markt
China heeft verreweg de meeste reactoren onder constructie (21, medio 2022) maar bouwt niet in het buitenland.
Rusland domineert de internationale markt met 20 reactoren in aanbouw, waarvan 17 in zeven andere landen (medio 2022). De impact van sancties en mogelijke andere geopolitieke ontwikkelingen op deze projecten is onzeker.
In 2021 werd met de bouw van 10 reactoren begonnen, waaronder zes in China. De andere vier worden uitgevoerd door het Russische Rosatom in India (2), in Turkije, en in eigen land. Twee van de gestarte bouwprojecten in China zijn ook van Rosatom.
Twee potentiële nieuwkomers hadden medio 2022 kernreactoren in aanbouw: Bangladesh en Turkije. Egypte begon kort daarna met de bouw. Al deze projecten worden uitgevoerd door de Russische nucleaire industrie.
Naast Rosatom zijn alleen Franse en Zuid-Koreaanse bedrijven bedrijven betrokken bij de bouw van kerncentrales in het buitenland.

Vertragingen bij de bouw nemen toe
Bijna de helft (26) van de 53 reactorbouwprojecten heeft vertraging opgelopen. Daarvan hebben er in het afgelopen jaar 14 méér vertragingen gemeld en twee bouwprojecten rapporteerden in het afgelopen jaar voor het eerst vertragingen.
Begin 2021 werd verwacht dat 16 reactoren in de loop van dat jaar op het net zouden worden aangesloten, maar slechts bij zes werd dat ook gerealiseerd; bij de andere 10 reactoren werd dat tot minstens 2022 uitgesteld.

Dit bericht werd geplaatst in , , , , , , en getagged met op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - Twitter: @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka - Linkedin: company:stichting-laka - ActivityPub: @lakanieuws@laka.org


Gerelateerde berichten:

 

  • 18 oktober 2023: ESA: Russische afhankelijkheid van Europese kernenergiesector blijft aanzienlijk

    Na de invasie in Oekraïne is de Russische nucleaire sector nog steeds uitgezonderd van internationale sancties. Daarom is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de Russische afhankelijkheid van de Europese kernenergiesector. Daarvoor is het Jaarverslag van vorig jaar van het gezamenlijke ‘inkoopbureau’ van de Europese Unie, de Euratom Supply Agency, een goede […]


  • 29 augustus 2023: ANVS verleent vergunning voor doorvoer verrijkt uranium naar Rusland

    Vorige week heeft de ANVS weer een vergunning afgegeven voor de doorvoer via Nederland van verrijkt uranium van de fabriek in het Duitse Lingen naar Rusland. De fabriek in Lingen is eigendom van het Franse Orano, dat een joint venture aangaat met het Russische Rosatom. Rosatom is een belangrijke handelspartner voor nucleair Frankrijk. Dat is […]


  • 31 maart 2023: Frans-Russische samenwerking voor splijtstoffabriek in Lingen (D) gaat toch door

    De Franse splijtstofelementenfabriek in het Duitse Lingen komt toch voor een deel in Russische handen: Framatome en TVEL gaan een joint venture aan voor de fabriek. In februari 2021 kondigde Framatome aan een Joint Venture te willen aangaan met het Russische TVEL, dochter van staatsbedrijf Rosatom, voor de productie van splijtstofelementen in Lingen. Nog voor […]


  • 24 februari 2023: Voor eeuwig vast aan opwerking?

    Het kabinet blijft bij haar voorkeur om kerncentrales verbruikte splijtstof in Frankrijk op te laten werken. Dat meldde staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat begin deze maand aan de Tweede Kamer. Ter onderbouwing van die voorkeur ligt er een nieuw onderzoek van NRG naar de gevolgen van opwerken voor milieu, veiligheid en proliferatie, en in […]


  • 4 januari 2023: Extra dollars voor de Russische oorlogskas door kernenergie

    Terwijl de Russische bezetting van Oekraïne steeds wreder wordt, werkt de nucleaire sector vrolijk verder samen met het Russische staatsbedrijf Rosatom. Sterker, de banden worden nog eens aangetrokken. De import van Russisch uranium in de VS heeft in oktober een nieuw record bereikt; het Franse Framatome wil toch de Joint Venture met Rosatom doorzetten en […]


  • 1 december 2022: Reclame Code Commissie: Kerncentrale Borssele misleidt over ‘hergebruik’ kernafval

    EPZ, de uitbater van kerncentrale Borssele, beweert sinds jaar en dag dat ze "95 procent" van de splijtstof opnieuw gebruiken, en dat er maar "5 procent" overblijft als kernafval. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft, na een klacht van Laka hierover, gisteren geoordeeld dat dit misleidende milieuclaims zijn. In haar uitspraak […]