“Urenco en NRG zeggen contracten met Rusland op” – Borssele houdt zich stil

Urenco meldt aan de Westfäliche Nachrichten de contracten met het Russische TVEL te hebben opgezegd. In het Duitse artikel blijft de Urenco-woordvoerder alleen wel wat vaag. Eerder was wel de Mikhail Dudin, het schip dat Urenco's uraniumafval naar Rusland afvoert, onverrichter zake uit de haven van Liverpool, nabij het Britse Urenco Capenhurst, naar St. Petersburg teruggekeerd. De verklaring van Urenco lijkt alleen niet te betekenen dat Urenco ook echt geen Russische uranium meer verrijkt.
Ook NRG, de exploitant van de HFR, meldt het contract met Rusland te hebben opgezegd.
Verder is het vooral oorverdovend stil vanuit Borssele, dat voor een aanzienlijk deel draait op uranium uit Rusland, en mogelijk in april ook nog eens vers Russisch uranium in de kernreactor gaat laden.

VERRIJKING VAN RUSSISCH URANIUM
Volgens cijfers van WNA, de belangenbehartiger van de nucleaire sector, is ruim 35% van de wereldwijde verrijkingsmarkt in handen van het Russische Rosatom: 28.6 kiloton SWU (de rekeneenheid) van de in 2020 geproduceerde 66.7 ktSWU. Urenco, met fabrieken in Almelo, Capenhurst, Gronau en Eunice (VS) produceerde 19.6 ktSWU.
Net zoals het Russische Tenex 'Westers' uranium verrijkt, verrijken niet-Russische verrijkers Russisch uranium. Dat zit zo: Een uraniumverrijker verkoopt geen verrijkt uranium, het verkoopt alleen verrijking. Het zijn de kerncentrale-exploitanten die natuurlijk uranium kopen, al dan niet in Rusland, om het vervolgens te laten verrijken. Dus hoewel Urenco nu in de Westfäliche Nachrichten verklaart contracten met haar Russische leveranciers te hebben opgezegd, betekent dat niet dat er bij Urenco, in o.a. Almelo, geen Russisch uranium meer afgeleverd wordt. Ze hebben er in ieder geval nog gewoon de vergunning voor.

HFR
Ook NRG meldt dat het geen Russisch uranium meer zal gebruiken als de HFR weer opstart. De HFR had, kort na de annexatie van de Krim een contract afgesloten voor brandstof uit Rusland. In een interview aan het Noord-Hollands Dagblad zegt NRG dat  brandstof nu zal komen van het Franse Framatome dat uranium uit de VS gebruikt. Dat moet ook wel, want Frankrijk heeft zelf geen mogelijkheid uranium zo hoog te verrijken als noodzakelijk is voor HFR-brandstof. De VS in principe ook nog niet, de eerste productie wordt wel dit jaar verwacht, maar heeft nog voorraden en kan hoogverrijkt uranium (HEU) mengen met natuurlijk of verarmd uranium (‘downblenden’). Maar de voorraden HEU zijn eigenlijk voor militair gebruik o.a. in onderzeeërs. Het ministerie van Energie (DOE) heeft slechts een kleine hoeveelheid dat gebruikt kan worden onderzoeksreactoren en medische isotopen productie.

De VS twijfelen nog
President Biden gaat toch bekijken of de import van uranium uit Rusland moet worden opgenomen in het sanctiebeleid. Tot nu toe is uranium, op aandringen van de nucleaire sector, buiten de sancties gehouden. Er zijn nu gesprekken gaande met de nucleaire sector om te kijken welke impact het heeft voor de kerncentrales als er geen Russisch uranium meer geïmporteerd mag worden.

En Kerncentrale Borssele?
En dan weer onze eigen kerncentrale Borssele. In 2018 pochte EPZ dat haar kerncentrale militair uranium "onschadelijk maakt". Dat leek ons een gotspe, dus diende Laka een klacht in bij de Reclame Code Commissie. En die gaf ons gelijk: Hoog radioactief afval is niet onschadelijk. Maar, en dat is nu opeens relevant, EPZ verklaarde toen het volgende:

In Rusland zijn er overschotten hoogverrijkt uranium, afkomstig van splijtstofelementen van afgedankte onderzeeboten, maar ook met brandstof van nucleaire ijsbrekers en dergelijke. Door het mengen van dit ex-militaire uranium met uranium dat teruggewonnen is uit EPZ splijtstof wordt nieuw uranium voor EPZ gemaakt. EPZ ontvangt sinds 2004 regelmatig deze splijtstof, de meest recente levering dateert uit 2018. Omdat een splijtstofelement gemiddeld vier tot vijf jaar in de reactor blijft, zit er sinds 2014 altijd een deel van dit ex-militaire uranium in de reactor, aldus EPZ.

Kennelijk levert Rosatom EPZ dit militaire uranium vanuit Elektrostal, pal oostelijk van Moskou. De vergunningen daarvoor lijken in ieder geval in 2011 en 2017 te zijn afgegeven. Tegenwoordig levert Tenex (Mashinostroitelny zavod) haar (militaire) uranium af bij de kernbrandstoffabriek in het Duitse Lingen, die er de kernbrandstof voor, onder meer, Borssele van draait.
EPZ's eigen laatste update is uit 2018: "Gerecycled EPZ uranium + ex militair hoogverrijkt uranium in combinatie met MOX". De volgende splijtstofwissel is de eerste drie weken van april. Gaat Borssele dan gewoon door met het produceren van stroom met Russisch uranium?

UPDATE 15-3: ANVS heeft de gelakte transportvergunning van EPZ voor vervoer van kernbrandstof uit Rusland naar Borssele vrijgegeven.

Dit bericht werd geplaatst in , , , , en getagged met , op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - Twitter: @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka - Linkedin: company:stichting-laka - ActivityPub: @lakanieuws@laka.org


Gerelateerde berichten:

 

  • 12 januari 2023: Exploitant kerncentrale Borssele ontkent Russische oorlogskas te spekken

    EPZ, de exploitant van kerncentrale Borssele, ontkent in de PZC van 11 januari de Russische oorlogskas te spekken. Aanleiding voor het bericht in het PZC was een bericht van Laka, vorige week, over het in Vlissingen verwachtte Russische uraniumschip de Mikhail Dudin, afgelopen weekend. In reactie op vragen van PZC bevestigt EPZ dat kerncentrale Borssele […]


  • 1 december 2022: Reclame Code Commissie: Kerncentrale Borssele misleidt over ‘hergebruik’ kernafval

    EPZ, de uitbater van kerncentrale Borssele, beweert sinds jaar en dag dat ze "95 procent" van de splijtstof opnieuw gebruiken, en dat er maar "5 procent" overblijft als kernafval. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft, na een klacht van Laka hierover, gisteren geoordeeld dat dit misleidende milieuclaims zijn. In haar uitspraak […]


  • 22 februari 2022: Rusland en onze energieonafhankelijkheid

    Vorige week meldden we dat de splijtstof van Borssele gemaakt wordt in de fabriek van het Franse Framatome in Lingen (D) die een Joint Venture aan wil gaan met het Russisch bedrijf Rosatom. Dan is ook de kerncentrale Borssele voor een deel afhankelijk van een Russisch bedrijf. Ook, want de reactor in Petten is dat […]


  • 8 februari 2022: Frans-Russische nucleaire deal in Lingen; Borssele straks ook afhankelijk van Rusland

    Meer dan 125 organisaties uit o.a. Duitsland, Frankrijk, Rusland en Nederland eisen dat de Duitse federale regering de geplande joint venture tussen het Franse nucleaire bedrijf Framatome en het Russische nucleaire bedrijf Rosatom voor de productie van splijtstofelementen in Lingen, verhindert. De Duitse regering gaat wellicht al in de komende dagen een besluit nemen over […]


  • 14 oktober 2021: Duitse politie: verarmd uranium naar Rusland is export radioactief afval

    De Duitse politie heeft recent bevestigd dat het bij de transporten van verarmd uranium van de uraniumverrijkingsfabriek in Gronau via Amsterdam naar Rusland radioactief afval ging. Tot dusver spraken Urenco en de Duitse en Nederlandse overheid bij de uranium transporten altijd over 'recyclebaar materiaal' en ‘grondstof’. De export van radioactief afval is namelijk verboden op […]


  • 22 oktober 2020: Kamervragen GroenLinks over tarieven COVRA en Urenco export naar Rusland

    GroenLinks vraagt aan het kabinet of het klopt dat ziekenhuizen betalen voor het kernafval van kerncentrale Borssele. Ook vragen GroenLinks Kamerleden hoeveel ziekenhuizen zullen besparen als ze hun radioactief afval zelf langer mogen opslaan en minder afval naar de COVRA zullen afvoeren. De vragen van Kröger en Renkema komen na berichten over prijsdiscriminatie bij de […]