Pallasreactor krijgt geen miljoenen uit het Groeifonds

De Pallasreactor krijgt definitief geen geld uit het Nationaal Groeifonds. Dat heeft het Kabinet vanmiddag bekendgemaakt. Een logische beslissing gezien de criteria van het Groeifonds: We schreven er al eerder over. De beoordelingscommissie van het fonds beoordeelt de kwaliteit van het voorstel van Pallas matig, samenwerking en governance ook matig en het verdienvermogen ronduit onvoldoende. Het ministerie van VWS geeft in een eerste reactie aan op zoek te gaan naar andere financieringsmogelijkheden. Nadat private financiering eerder mislukte, besloot het Rijk zelf 1,4 miljard in Pallas te stoppen, maar komt nog steeds 330 miljoen te kort om de omstreden kernreactor echt te gaan bouwen.

Uit het advies van het Nationaal Groeifonds: “De commissie adviseert het kabinet om geen middelen toe te kennen aan dit project vanuit het Nationaal Groeifonds. De commissie vindt de Pallas-reactor zeer belangrijk voor Nederland en de EU vanuit strategisch en maatschappelijk perspectief, maar is niet overtuigd van de bijdrage aan het duurzame verdienvermogen van Nederland. Ook vindt de commissie de kwaliteit van het plan en de samenwerking en governance matig. De commissie is niet overtuigd dat het Nationaal Groeifonds de juiste manier is om het restbedrag van 330 miljoen euro te financieren. Het Nationaal Groeifonds is opgezet om met impulsfinanciering het duurzame verdienvermogen en de innovatiekracht van Nederland te bevorderen. Ondanks de belangrijke producten die Pallas beoogt te produceren, adviseert de commissie het kabinet om geen middelen toe te kennen aan het Pallas-project uit het Nationaal Groeifonds.”

De toekomst van Pallas is daarmee een stuk onzekerder geworden, ook gezien de staatssteunklacht van concurrent SHINE die nog loopt bij de Europese Commissie.

Allemaal geen verrassing voor wie onze artikelen over Pallas leest. Vorig jaar beschreven we 20 jaar plannen van Pallas.

Na het vernietigende advies de commissie is het de vraag waar het Kabinet nog mogelijkheden ziet om de ontbrekende miljoenen vandaan te halen.