Publication Laka-library:
Toekomstige kosten kerncentrale Borssele – Heeft Delta genoeg geld?

AuthorH.Damveld, WISE Nederland
1-01-8-20-67.pdf
DateNovember 2014
Classification 1.01.8.20/67 (BORSSELE I - GENERAL)
Front

From the publication:

Toekomstige kosten kerncentrale Borssele – heeft Delta genoeg geld?

Inleiding
De kerncentrale Borssele is voor 70% van het energiebedrijf Delta, Essent bezit 30% van de aandelen. Het energiebedrijf Delta is op haar beurt van de provincie Zeeland (50%) en de Zeeuwse gemeenten (samen 50%). De reactor is in 1973 elektriciteit gaan produceren, was oorspronkelijk voor maximaal 40 jaar gebouwd en heeft in 2006 toestemming gekregen om tot 2033 open te blijven.
Om te blijven voldoen aan veiligheidseisen moet een kerncentrale voortdurend investeren. Dat kost geld. De kerncentrale Borssele is ooit met subsidie gebouwd en is economisch afgeschreven. In principe zouden Delta en Essent er dus flink veel geld mee kunnen verdienen, maar de centrale is oud en heeft alleen al in 2013 en 2014 meerdere malen stilgelegen. Dit kostte bijvoorbeeld in 2013 34,5 miljoen euro.1 Het energiebedrijf Delta zit in zwaar weer. Het heeft in 2013 een proces in gang gezet om de bedrijfsstrategie helemaal opnieuw tegen het licht te houden.
Het bezit van de kerncentrale is langzamerhand een blok aan het been aan het worden. Energiebedrijven die in principe belangstelling hebben om Delta over te nemen of vergaand te gaan samenwerken zien hier van af omdat ze geen zin hebben in de verantwoordelijkheid voor de kerncentrale.
Het is de vraag of Delta de (toekomstige) lasten voor de kerncentrale kan blijven betalen. In deze notitie worden een aantal van die onzekerheden verder geanalyseerd.

Een notitie van WISE. December 2014. 
Onderzoek door Herman Damveld.