Buttons

Een selectie Nederlandse buttons

De hoogtijdagen van de anti-kernenergiebeweging, de late jaren '70/vroege jaren '80, waren ook de hoogtijdagen van de buttons met een politieke boodschap.
Buttons zijn er heel veel gemaakt, en ook heel veel verschillende. Dat heeft voornamelijk te maken met de manier waarop ze gemaakt konden worden: per stuk en met de hand. Als je een afbeelding had (kleur hoefde niet, maar was natuurlijk wel mooier)
was het redelijk simpel om naar het dichtstbijzijnde buurtcentrum of jongerencentrum te gaan, daar hadden ze wel een machine waarmee je die afbeelding op een button kon persen en even later had je 50 buttons. Die apparaten zijn vrijwel verdwenen, terwijl het juist nu, met de mogelijkheid tot kleurkopiën makkelijker zou zijn om veel (verschillende) en mooie buttons te maken. Het blijft een simpele, goedkope vorm van je boodschap uitdragen.
Daarom ook hebben we geen enkele illusie dat dit zelfs ook maar een klein deel is van wat al die jaren hebben opgeleverd. Het probleem is echter ook dat omdat het zo'n gebruiksartikel is, ze niet snel bewaart blijven. Buttons zijn vrijwel uit het straatbeeld verdwenen.

Hieronder dus een hele kleine greep
(klik op het plaatje voor een grotere afbeelding).

Kernenergie algemeen

Afval

Kerncentrale Borssele


Kerncentrale Dodewaard

UCN Almelo

KEMA Arnhem

Pallas Petten

Kalkar, Mol, Kerncentrales Tihange en Doel