Kernenergie, politieke partijen en verkiezingen

Welke rol speelt kernenergie in de verkiezingen? Wat staat er in de programma's van de politieke partijen over kernenergie? Welke rol speelt het onderwerp in de vorming van een kabinet en wat staat er over in het coalitie-akkoord? En hoe was dat bij de vorige verkiezingen? En waarom is links tegen en rechts voor? En is dat altijd al zo geweest? Wat betekent de opkomst van (extreem-) rechts voor het kernenergiedebat? Op al deze vragen proberen we op deze pagina een antwoord te geven.

We beginnen met een aantal artikelen die we schreven voor de verkiezingen van 2017 en die ingaan op veel van die vragen. Daarna een overzicht van de rol van kernenergie in verkiezingsprogramma's van politieke partijen vanaf 1952. Onderaan staat een overzicht van de letterlijke passages over kernenergie in de verkiezingsprogramma's van de afgelopen 70 jaar.


1952-2023: terugblik op de standpunten van politieke partijen over kernenergie aan de hand van hun verkiezingsprogramma’s

Speelde kernenergie in de verkiezingsprogramma’s van maart 2017 vrijwel geen rol, dat is nu in 2023, slechts zes jaar later, geheel anders. Ondanks het ontbreken van doorbraken op het gebied van veiligheid of afvalopslag, is er nog nooit, sinds de eerste keer dat atoomenergie genoemd werd in een verkiezingsprogramma, zoveel aandacht besteedt aan kernenergie. Sneuvelde in 2017 een positieve passage over kernenergie in het VVD-concept-programma nog op het partijcongres, nu lijken er geen grenzen aan positieve verhalen en techno-optimisme. Dat begon zich bij de verkiezingen in 2021 al een beetje af te tekenen.
Lees verder


Rechts, links en kernenergie
(een artikel van 3 maart 2017)

Bij veel sociaal–economische vraagstukken zien we een erosie van de politieke begrippen rechts en links. Bij milieu en klimaat zien we dat minder en bij (kern)energie zien we dat eigenlijk helemaal niet. Daar zijn de posities blijkbaar traditioneel en diep ingegraven. Wat is dat dan toch, dat zodra rechtse regeringen aan de macht komen, kernenergie weer toekomst lijkt te hebben. Wat hééft rechts toch met kernenergie? En is dat inderdaad altijd zo geweest? En waar is het GroenRechts van Rutte eigenlijk gebleven?

(lees verder)


Passages over kernenergie in verkiezingsprogramma’s, en verkiezingsuitslagen, sinds 1952 - de overzichten tot 2010 zijn samengesteld voor de website Kernenergie in Nederland