De Tsjernobyl-ramp

Om 1.23 uur (lokale tijd) op 26 april 1986, ontplofte reactor nr 4 in Tsjernobyl.

Laka heeft vanaf april 1986 een chronologie bijgehouden. Hieronder een aantal wetenswaardigheden over Tsjernobyl, de link naar de uitgebreide chronologie en een hier een link naar een aantal rapporten over de gevolgen.

De ramp is door de enorme langdurige impact op sociaal en economisch gebied en de wijdverspreide langdurige aantasting van het milieu een unieke industriële ramp. Geschat wordt dat alleen al in Oekraïne, Wit-Rusland en de Russische Federatie rond de 9 miljoen mensen direct werden getroffen door de vrijgekomen langlevende radioactiviteit die meer dan 200 keer groter was dan de hoeveelheid van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Ga naar de chronologieIn de vroegere Sovjet-Unie resulteerde de besmetting in de evacuatie van 400.000 mensen. Ongeveer 200.000 vierkante kilometer land was en is besmet door radioactief cesium-137 boven 37 kBq/m2. Verder werd ongeveer 3.900.000 km2, circa 40% van de oppervlakte van Europa, besmet boven een niveau van 4 kBq/m2.

Deze besmetting zal eeuwen lang voortduren en veel landen, waaronder Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland zullen genoodzaakt zijn om voor vele decennia te leven met voedselbeperkende maatregelen. De economische gevolgen van het ongeluk blijven een enorme last voor de meest getroffen landen; Oekraïne en Wit-Rusland spenderen rond de 6% van hun Bruto Nationaal Product per jaar om te proberen om te gaan met de gevolgen van het ongeluk.

Over de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl is veel onderzoek gedaan, zijn veel rapporten geschreven en bestaan nog altijd veel onzekerheden. Ofschoon officiële rapporten wijzen op 4.000 te verwachten doden als gevolg van kanker door Tsjernobyl in Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland, is de werkelijke verwachting in IAEA/WHO-rapporten meer dan 9000. Deze schatting houdt echter geen rekening met de meer dan 30.000 te verwachten doden als gevolg van kanker veroorzaakt door de collectieve dosis in alle landen van de Noordelijke halfrond. Hier een artikel waarom de berichten over de gezondheidsgevolgen van Tsjernobyl zo enorm verschillen. Er zijn rapporten die beweren dat er 36 dodelijke slachtoffers zijn en andere rapporten meldden tot 1 miljoen slachtoffers.

De volle omvang van de ramp in Tsjernobyl zal waarschijnlijk nooit bekend worden.

De chronologie is in het Engels.

Klik hier om de chronologie te openen

De chronologie is samengesteld door onderzoek in Laka's archieven over Tsjernobyl en bronnen op Internet. De chronologie zal regelmatig geactualiseerd worden. Als u informatie heeft die opgenomen moet worden, laat het ons dan weten.

Laka is het documentatie- en onderzoekscentrum over kernenergie. Opgericht in de vroege jaren '80 is het nu een van de grootste onafhankelijke archieven over (de ontwikkeling van) kernenergie en het verzet ertegen.