Vertrekkend burgemeester Borsele wil nucleair kenniscentrum

Om te voorkomen dat na sluiting van de kerncentrale Borssele (op z’n laatst eind 2033) alle kennis uit de provincie Zeeland wegvloeit moet er een nucleair kenniscentrum gevestigd worden. Dat vindt vertrekkend burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borsele. Gelok gaat na 15 jaar burgemeester in Borsele te zijn geweest met pensioen.Hij had ook de portefeuille 'nucleair' bij de Veiligheidsregio Zeeland.

In zo'n nucleair expertisecentrum wil Gelok alle Zeeuwse know-how over kernenergie bundelen. "Samen met de Veiligheidsregio Zeeland kan je er een prachtig instituut van maken” zegt hij op Omroep Zeeland.

Maar eigenlijk wil Gelok gewoon een (gesubsidieerd) kernenergie-onderzoeksinstituut, want zo laat hij optekenen bij Omroep Zeeland, zo'n nucleair instituut zou zich onder meer kunnen verdiepen in de vraag hoe je bij het opwekken van kernenergie de hoeveelheid nucleair afval bijna tot niets zou kunnen terugbrengen. "Nu kan dat nog niet, zeggen deskundigen, maar de wetenschap ontwikkelt zich snel. Waarom zou je niet investeren in onderzoek naar het verder verminderen van nucleair afval?".

Opvolger van Gelok wordt Gerben Dijksterhuis, nu nog wethouder voor CU en CDA in Zeewolde.