Britse kerncentrales -30 minuten lang- dichter bij realisatie

Cahos over 18bln nuclear plantNeemt de raad van bestuur van het Franse bedrijf EDF eindelijk het (krappe) besluit om door te gaan met de bouw van de kerncentrales in Hinkley Point in Engeland, stelt de Britse regering de beslissing uit! Wat een feestdag had moeten worden voor het Franse bedrijf werd een PR-debacle. Vlak nadat EDF in een stemming (10 voor, 7 tegen - één verklaard tegenstander was voor de vergadering afgetreden) besloten had door te gaan met het project verklaarde de Britse minister Clark dat alles opnieuw bekeken gaat worden en dat de regering ‘early autumn’ met een beslissing komt. In de media vervolgens een ‘widespread scepticism’ en dat terwijl het project (de bouw van 2 EPR-reactoren, met een gegarandeerde prijs en afname van alle elektriciteit voor 30 jaar ver boven de marktprijs) toch al niet kan rekenen op een goeie pers.
Ook de politieke steun neemt af: nieuwe prime minister Theresa May, heeft zich, anders dan voorganger Cameron, nooit openlijk gecommitteerd aan Hinkley Point. En Boris Johnson, leider van het Brexit-kamp en nu minister van Buitenlandse Zaken, is een verklaard tegenstander van het geldverslindende project.

Dus ondanks de beslissing van EDF (waarbij alle -6- vakbondsvertegenwoordigers tégen het project stemden) lijkt de realisering van de kerncentrales niet veel dichterbij gekomen. Er lopen bijvoorbeeld ook nog juridische procedures van Oostenrijk, Luxemburg en energiebedrijven tegen de staatssteun.