Kernfusiereactor ITER op schema voor 2035

De ITER Council heeft op 16 november laten weten dat de ITER reactor, de kernfusie reactor die in Zuid-Frankrijk gebouwd wordt, op schema ligt voor ‘first plasma’ in 2025 en voor volledig op vol-vermogen in bedrijf in 2035. Dit is het (vaak) herziene tijdschema uit juni 2016. In 1992, toen de contracten voor ITER werden getekend, werd verwacht dat de fusieproefreactor in 2005 opgestart zou worden en 5 á 6 miljard dollar zou gaan kosten, nu is dat ongeveer 17 miljard US$.

Let wel: ITER is alleen een wetenschappelijk experiment om te demonstreren dat kernfusie mogelijk is, dus niet om elektriciteit op te wekken. Ná ITER moet er (in Japan) een demonstratiefusiereactor (de DEMO) gebouwd worden. Dáarna, als het ooit zover komt, zouden er dan 'commerciële' fusiereactoren moeten komen.

Nederland betaald via de EU mee aan het project, waarvan de kosten nu geschat worden op 15 miljard euro (17,6 miljard US$, drie keer zoveel als oorspronkelijk begroot). De EU betaald daarvan de helft, de andere helft wordt betaald door China, India, Japan, Zuid-Korea en de VS.

Kernfusie: de eeuwigdurende belofte