Subsidie voor ontwikkeling gesmoltenzoutreactoren

De Nederlandse kennisinstellingen NRG, TU Delft, DIFFER, en reactorontwikkelaar Thorizon hebben een kennisconsortium opgericht om de ontwikkeling van de gesmoltenzoutreactor (Molten Salt Reactor, MSR) te versnellen. In 2035, zo is nu het streven, zou dan om de technologie te demonstreren een eerste Molten Salt Reactor in bedrijf moeten zijn. De provincie Zeeland laat al weten dat dat heel goed in Zeeland zou kunnen. De aankondiging dat er dan een thorium-reactor staat is nogal optimistisch; het consortium verwacht zelf dat die reactor “gedeeltelijk op thorium zal draaien”. Al die kennisinstellingen worden door Rijk of Europa gesubsidieerd voor thorium onderzoek.

Volgens het persbericht van NRG beschikt Nederland over “een unieke (kennis)infrastructuur die zeer geschikt is voor onderzoek en ontwikkeling van innovatieve reactortechnologie zoals de MSR.”
De TU Delft coördineert al een aantal jaar het Europese onderzoek naar de thorium-MSR, het SAMOSAFER project (de opvolger van SAMOFAR), onderdeel van en betaald (€ 4,5 miljoen) uit het Europese Horizon 2020 programma.
NRG ontvangt voor haar thorium-onderzoek subsidie uit het onderzoeksprogramma nucleaire technologie van EZK. “Het deel van de subsidie dat NRG in de periode van 2014-2020 aan thorium-onderzoek heeft besteed, bedraagt bijna 6,5 miljoen euro", aldus minister van EZK Van ‘t Wout in antwoorden op Kamervragen van Baudet. “De Nederlandse overheid draagt al jaren financieel bij aan thorium-onderzoek”, laat hij weten.
DIFFER, voornamelijk bekend van onderzoek naar kernfusie, is onderdeel van het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gefinancieerd door de overheid.
Over Thorizon tenslotte is niet veel meer bekend dan dat het in 2018 opgericht is en ergens in de Amsterdamse Vondelparkbuurt officieel gevestigd is. Het is een ‘reactorontwikkelaar’ volgens het persbericht (een reactorontwikkelaar dan die nog nooit een reactor heeft ontwikkeld). Volgens de brief van Van ‘t Wout heeft Thorizon nu net een subsidie ontvangen van ministerie van EZK van € 350.000.

Hoewel er in het persbericht van NRG niet gerept wordt over een locatie voor de te bouwen reactor, waarvan ook nog geen sprake is, was de provincie Zeeland er als de kippen bij om te zeggen dat Zeeland vreselijk geschikt is. “Er worden gesprekken gevoerd” aldus een persbericht van de provincie.
Misschien dat Zeeland dan ook diep in haar buidel gaat tasten? Want iedereen begrijpt dat financiering niet lukt met de paar miljoen die nu beschikbaar is, daar kunnen natuurlijk wel een paar jaar lang plannen van gemaakt worden. Maar dan houdt het op. Voor een reactor die in 2035 in bedrijf moet zijn en “de technologie zal demonstreren” is al snel een paar honderd miljoen euro nodig.

Dit bericht werd geplaatst in Thorium, Universiteiten, Zeeland en getagged met op door .

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka


Gerelateerde berichten:

 

 • 16 oktober 2020: Petitie WISE: Geen verlies voor Zeeland, sluit kerncentrale Borssele in 2023

  Kerncentrale Borssele draait al jaren met verlies. De eigenaars van de kerncentrale, waaronder de provincie Zeeland en dertien Zeeuwse gemeenten, nemen daarmee een risico met publiek geld. Zeeuwen zijn het slachtoffer en draaien uiteindelijk op voor het verlies. In 2019 werd het verlies geschat op zo’n € 40 miljoen. Volgens WISE legt elk Zeeuws gezin […]


 • 18 september 2020: SHINE mogelijk naar Groningen

  De kogel is door de kerk; SHINE komt mogelijk naar Groningen. SHINE is een Amerikaans bedrijf wat een methode heeft ontwikkeld om medische isotopen te produceren waarbij veel minder radioactief afval vrijkomt dan bij de productie met een kernreactor. Behalve voor het milieu is dit ook goed nieuws voor Groningen; de komst van SHINE gaat […]


 • 1 juli 2020: Tweede Kamer zwalkt: Nu mag Borssele weer langer openblijven

  Heeft het jaar 2033 als sluitingsdatum van kerncentrale Borssele toch maar mooi tien jaar in de Kernenergiewet gestaan! In 2010 werd de Kernenergiewet nog gewijzigd opdat Borssele eind 2033 haar deuren zou sluiten. Gisteren stemde een Kamermeerderheid voor de CDA-VVD motie waarin de regering wordt gevraagd om 'voor te bereiden dat de levensduurverlenging van kerncentrale […]


 • 30 juni 2020: Wientjes: Zeeland verliest tot 2033 aan kerncentrale Borssele

  Afgelopen vrijdag presenteerde Bernhard Wientjes zijn rapport "Wind in de zeilen ~ Een nieuwe start". De commissie Wientjes onderhandelde een compensatiepakket voor de provincie Zeeland die een marinierskazerne misliep. Een van de punten waar de provincie graag een oplossing voor zou hebben is de verliesgevende kerncentrale Borssele. De Provincie en Zeeuwse gemeenten zijn eigenaar van […]


 • 3 april 2020: WISE en Laka bepleiten sluiting Borssele bij Zeeuwse Provinciale Staten

  World Information Service on Energy (WISE) Nederland en het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie Laka betogen dat een vervroegde sluiting van de kerncentrale Borssele eerder in beeld komt dan een extra verlenging. Zo schrijven de organisaties in een brief aan de Provinciale Staten in Zeeland.


 • 23 december 2019: PZEM lijdt opnieuw verlies aan kerncentrale Borssele

  Dit jaar leidt PZEM opnieuw verlies aan kerncentrale Borssele. Dat verlies wordt gemaskeerd door het dividend van waterbedrijf Evides, waar PZEM ook aandelen van bezit. Alleen door dit dividend komt PZEM als geheel uit de rode cijfers. Het voortdurende verlies van PZEM op de kerncentrale blokkeert de overname van waterbedrijf Evides door de provincie Zeeland […]