Europese Commissie keurt miljardensubsidie voor kernenergie goed

De Europese Commissie heeft vanochtend voor het het Britse plan voor een miljardensubsidie voor kerncentrale Hinkley Point gestemd. Volgens vertrekkend commissaris Almunia is er sprake van marktfalen en kan de kerncentrale niet zonder staatssteun worden gebouwd. Omdat het VK onder EU regels het recht heeft om te de eigen energiemix te bepalen, gaf de Commissie toestemming om de nucleaire optie voor de komende zestig jaar te promoten.
De Britse overheid heeft samen met EDF, het Franse kernenergie staatsbedrijf, plannen uitgewerkt waarbij de EDF voor de komende dertig jaar een garantie krijgt voor het dubbele van de huidige stroomprijs. Deze garantie wordt gedragen door Britse belastingbetalers.

Deze beslissing is zeer controversieel. De Europese Unie heeft geen beleid voor de promotie van kernenergie, en lidstaten zijn verdeeld over het onderwerp. Eurocommissaris Almunia houdt vol dat dit geen precedent is voor eventuele andere aanvragen voor kernenergie staatssteun. Oostenrijk heeft aangekondigd de staatssteun aan te vechten bij het Europese Hof.

De afgelopen dagen hebben meer dan honderd mensen via de site van Laka een bericht aan de Nederlandse Eurocommissaris Kroes gestuurd om haar op te roepen tegen dit onzalige voorstel te stemmen. De Commissie was niet unaniem voor de miljardensteun maar het is niet bekend of Kroes voor of tegen heeft gestemd.