Isotopen: NRG ‘positief’ over nieuwe productiemethode; PvdA wil informatie over betekenis

medical_imagingNRG heeft een verklaring uitgegeven over de ‘ASML-methode’ om medische isotopen te produceren met lasers. NRG is ‘positief’ en zegt ook vanaf het begin betrokken te zijn geweest bij de ontwikkeling "waarin de nucleaire expertise van NRG van cruciaal belang is geweest in de beoordeling van de haalbaarheid hiervan." Als dat zo is, en wie zijn wij om daar aan te twijfelen, hebben ze toch weinig invloed gehad over hoe het nieuws wereldkundig werd gemaakt. Het is, ook door ASML zelf, direct als een methode omschreven die de productie in kernreactoren helemaal kan vervangen. Ondertussen is de PvdA in Noord-Holland ongerust en vraagt zich af wat de nieuwe ontwikkelingen voor gevolgen hebben voor HFR en (vooral) de plande Pallas reactor.

De verklaring van NRG lijkt een publiciteitsoffensief om te laten zien hoe 'innovatief' ze bezig zijn: "Onderdeel van ons werk is om continu nieuwe productietechnologieën te onderzoeken en indien mogelijk te ontwikkelen." Verder in de verklaring van NRG nog wel wat drogredenen en halve waarheden. Het gaat over de productie van Molybdeen-99. NRG stelt: "Momenteel worden deze radio-isotopen geproduceerd in kernreactoren. Productie in reactoren is op dit moment de enige bewezen technologie die Molybdeen-99 kan produceren van de juiste kwaliteit en met voldoende volume om te voorzien in de grote vraag naar dit product."

Maar Molybdeen-99 wordt alleen maar geproduceerd omdat het de tijd geeft om het wereldwijd te vervoeren voordat het dochter-product Technetium-99m ontstaat (‘vervaltijd’). Want om dat Technetium gaat het in de medische sector. Versnellers kunnen direct 99m-Tc produceren, wat inderdaad enige beperkingen geeft aan de transporttijd (en dus aan de ‘actieradius’), maar versnellers zijn bij uitstek decentrale apparaten, die vrijwel individueel per patiënt isotopen kunnen produceren wanneer het nodig is. De nieuwste versnellers (Linacs) kunnen overigens ook Molybdeen-99 produceren (en dat gebeurt ook al).
En over “voldoende volume” waarin alleen “reactoren kunnen voorzien”, kunnen we kort zijn: op dit moment ligt de HFR weer stil en is er een kwart of een derde van de wereldproductie plotseling en ongepland weggevallen. Tot zover de ‘leveringszekerheid’

En de laatste zin is mysterieus: “Het Lighthouse-initiatief past hier uitstekend in gezien het kenmerk van dit soort projecten is dat dergelijke ontwikkelingen nog jaren kan gaan duren.
Bedoelt de NRG nu dat het mooie van het procedé is dat het nog járen kan gaan duren???

PvdA ongerust
De PvdA-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland is ongerust over de berichten “over de veiligheid van de huidige hoge flux reactor in Petten.” De fractievoorzitter Adnan Tekin wijst “op het feit dat mede door dit soort berichten het draagvlak voor Pallas bij de regio afneemt.” Hij is bang dat met het vertrek van Mallinckrodt een belangrijke potentiële financier van Pallas vertrekt en wil ook graag weten wat de gevolgen zijn van de ASML-vinding voor de business case van Pallas. Hij vraagt verder of het college (Gedeputeerde Staten) al in overleg is getreden met ministerie van Economische Zaken en Pallas zelf, en of de Provinciale Staten z.s.m. over die gesprekken geïnformeerd kunnen worden.