HFR offline vanwege doorgeroest experimenteersysteem


ANVS wijzigt vergunning per direct wegens patiëntenbelang

Zoals verzocht door NRG, heeft de ANVS woensdag per direct, dus zonder inspraak, de vergunning van de HFR gewijzigd, waarmee de kernreactor, volgens planning van NRG, per donderdag 17 maart weer in werking zou kunnen gaan. Nu is wel voor het eerst duidelijk wat er precies kapot was: een koelleiding naar een bestralingsexperimenten-opstelling buiten de kernreactor was doorgeroest.
Opmerkelijk dat NRG zoveel nadruk legt op het belang van de HFR voor "30.000 patiënten per dag", maar dat ze ondertussen in de kernreactor ook allemaal andere dingen doen, die vervolgens doorroesten, waardoor NRG iedere dag 30.000 kankerpatiënten in de kou moet laten staan. Sinds 21 januari.

De hoge flux reactor in Petten werd 21 januari niet opgestart omdat er koelwater de kelder in lekte. NRG deed een beetje schimmig over wat er nu precies kapot was, maar het euvel leek na een tijdje gevonden. Alleen moest voor een deugdelijke reparatie wel de kernreactor worden aangepast, en daarvoor is een wijziging van de Kernenergiewetvergunning verplicht. Toezichthouder ANVS berichtte eind februari dat NRG haar dan ook had gevraagd de vergunning aan te passen, en om die wijziging, anders dan gebruikelijk, per direct in te laten gaan. En dat heet de ANVS nu, met een beroep op een bepaling in de Wet Milieubeheer, gedaan.

De ANVS had eerst alleen een nieuwsbericht en de vergunning zelf gepubliceerd, maar na een verzoek van Laka hierom, publiceerde de ANVS ook de wijzigingsaanvraag van NRG. En uit de aanvraag kan een buitenstaander opmaken wat er nu precies aan de hand was in de HFR. NRG:

De HFR beschikt naast bestralingsfaciliteiten in en naast het reactorvat ten behoeve van isotopenproductie en onderzoek, ook over zogeheten bundelfaciliteiten ten behoeve van neutronenbundelexperimenten, die met name toepassing vinden in materiaalkunde en  kristallografie. Deze faciliteiten worden doorspoeld met een geringe hoeveelheid water om corrosie in deze bundelfaciliteiten te voorkomen.
[...]
De aanleiding voor deze aanvraag is dat in de huidige watervoorziening op een bepaalde locatie aan de buitenzijde van een leiding degradatie is opgetreden t.g.v. corrosie.

De oplossing voor de lekkende koelwaterleiding is vervolgens relatief simpel: het repareren en loskoppelen van de koeling van die 'bundelfaciliteiten' van de centrale reactorkoeling. Maar voor dat laatste moet dus de Kernenergiewetvergunning worden aangepast, een procedure die niet voor niets met veel waarborgen is omkleed.

Waar buitenstaanders nu alleen mee blijven zitten is de grote vraag "Waarom?".

In de HFR worden al zo'n zestig jaar stralingsexperimenten gedaan. Maar tegenwoordig bewijst de kernreactor vooral haar nut bij het produceren van een aantal medische isotopen die nog niet op andere, goedkopere en meer milieuvriendelijke manieren kunnen worden gemaakt. NRG zelf heeft een paar jaar geleden een beetje creepy campagne gelanceerd, 30000perdag.nI, waar ze het belang van de productie van medische isotopen uitvergroot, onder andere om meer draagvlak te creëren voor Pallas-reactor, haar beoogde opvolger van de HFR.

Maar, als het patiëntenbelang zo groot is, waarom laat operator NRG dan 60 jaar oude koelleidingen van de 'Horizontale Bestralingsbuizen, die de neutronen van de reactorkern geleiden naar experimentele opstellingen opgesteld in de reactorhal' gekoppeld aan het primaire koelsysteem van de kernreactor? Ten behoeve van "materiaalkunde en kristallografie"? Kan dat nou niet gewoon bij de TU Delft? Het is natuurlijk wachten tot dat zo'n oude koelleiding een keer doorroest. En welke oude systemen die niets met de medische isotopen productie te maken zijn er eigenlijk nog meer? Zijn die allemaal echt zo belangrijk dat het patiëntbelang van 30.000 patiënten per dag daarvoor in de waagschaal moet worden gelegd?

Of probeert NRG vooral de indruk te wekken dat de HFR, en haar opvolger PALLAS, onmisbaar zouden zijn, terwijl ze eigenlijke best weten dat dat wellicht helemaal niet waar is.

 

Dit bericht werd geplaatst in ANVS, HFR, Kernenergiewet, Medische isotopen, NRG, Pallas-kernreactor en getagged met op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka


Gerelateerde berichten:

 

 • 15 februari 2023: Pijlsnel verleende kernenergiewetvergunning voor Pettense kernreactor

  Vandaag, 15 februari, heeft de ANVS de definitieve vergunning verleend voor de bouw van de Pallasreactor in Petten. Pallas is de door de overheid beoogde opvolger van de 60 jaar oude hogeflux-reactor. Het is voor het eerst in decennia dat in Nederland een vergunning wordt verleend voor de bouw van een kernreactor. Het verlenen van […]


 • 1 maart 2022: NRG wil wijziging HFR-vergunning zonder inspraak

  Kernreactor-exploitant NRG heeft de ANVS laten weten dat voor de reparatie van de lekkage in de HFR aanpassingen aan het koelsysteem van de kernreactor nodig zijn. Daarvoor is ook een wijziging van de Kernenergiewetvergunning noodzakelijk. Wat hierbij opmerkelijk is, is dat NRG de ANVS heeft gevraagd om “op grond van het patiëntenbelang” de vergunning direct […]


 • 15 januari 2021: Pallas pas in 2028; HFR tot 2030 in bedrijf; áls er geld komt

  Gisteravond, 14 januari, werd in de gemeenteraad van Schagen het ontwerp van de Pallasgebouwen gepresenteerd. Het leek een beetje of de boodschap van de minister, vorige maand (’geen geld’) aan het gezelschap was voorbij gegaan. En passant werd wel bevestigd wat velen al vermoedden: Pallas komt in ieder geval niet in 2025 in bedrijf. Áls […]


 • 22 januari 2020: Ondanks ‘beëindiging’ nog steeds kernwapen-uranium in Petten

  Omdat met hoogverrijkt uranium kernwapens kunnen worden gemaakt, is wereldwijd afgesproken het gebruik ervan uit te bannen. Tijdens de nucleaire top in Den Haag, in 2014, sprak de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama zo ook met Nederland af om voor de productie van medische isotopen over te stappen van hoog- naar laagverrijkt uranium. Vier jaar […]


 • 18 januari 2019: NRG onderzoekt langer openhouden van de HFR

  NRG onderzoekt de mogelijkheid om de uit 1960 stammende Hoge Flux Reactor (HFR) 10 jaar langer in bedrijf te houden. De levensduur van de HFR was eerder vastgesteld tot 2015 maar met €82 miljoen aan investeringen mocht de kernreactor in 2014 tot 2025 in bedrijf blijven. Nu wordt daar wellicht nog eens 10 jaar aan […]


 • 10 januari 2019: Medische isotopen: Winst voor Novartis, kosten voor de maatschappij

  Novartis heeft de prijs van een in Rotterdam ontwikkeld kankermedicijn verzesvoudigd. De grondstof voor het medicijn, een isotoop van Lutetium, wordt in Petten geproduceerd in de met miljoensubsidies overeind gehouden Hoge Flux Reactor. Voor de geplande opvolger van die HFR, de Pallasreactor, kunnen tot op heden geen private financiers worden gevonden. Daarom hebben minister Bruins […]