NRG; verslag van publiek gefinancierd onderzoek

NRG logoNRG heeft het 'Onderzoeksjaarverslag 2015' gepubliceerd. Dat wil zeggen, het onderzoek dat publiek gefinancierd wordt - door de overheid dus, want naast een structurele subsidie van iets minder dan 10 miljoen wordt NRG gefinancierd door middel van onderzoeksopdrachten. Die onderzoeksopdrachten van de overheid zijn essentieel voor NRG, maar voor de overheid is het niet essentieel dat NRG dat doet. Dat onderzoek kan natuurlijk ook ergens anders gedaan worden –als we al vinden dat ze plaats moet vinden. Dat is geen reden om NRG overeind te houden.

De titel van deze publicatie –‘Onderzoeksverslag 2015-’ is ietwat misleidend. Dit is een minimale variant; namelijk alleen maar een overzicht van het door de Nederlandse overheid betaalde onderzoek. Hoewel ‘minimale variant’? Zo ‘minimaal’ zou het wel eens niet kunnen zijn. Want ondanks de grote woorden in de introductie ("Naast het in dit verslag beschreven publiek gefinancierde onderzoek is NRG commercieel actief met onderzoeksopdrachten uit de private sector"), is het volstrekt onduidelijk hoeveel commercieel onderzoek NRG doet. In elk geval niet heel veel en duidelijk veel minder dan gepland. Uit één van de bijlagen bij de brief van minister Kamp van 1 oktober over de financiële situatie bij ECN/NRG valt op te maken dat de inkomsten uit nucleair onderzoek erg tegenvallen. Zelfs in die mate dat in vergelijking met de planning in 2014 die inkomsten zelfs “nog maar een derde zijn" van de schatting.

Er is geen enkele reden waarom dat in 2015 anders zou zijn geweest, behalve dan dat de verwachtingen waarschijnlijk naar beneden zijn bijgesteld.

Dit rapport kan niet anders gezien worden dan een poging om het gebrek aan commercieel onderzoek te verdoezelen….