Tsjernobyl, kernenergie en het Associatieverdrag – Waarover stemmen we op 6 april

Oekraiene Akkoord: Referendumeditie van Laka's KernenergienieuwsOm de discussie rond het Oekraïne referendum naar een hoger – en beter geïnformeerd – niveau te tillen, publiceert documentatie- en onderzoekscentrum Laka vandaag een gedegen informatiekrant over kernenergie, nucleaire veiligheid en het Associatieverdrag met Oekraïne.
Op 6 april wordt gestemd over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Het Associatieverdrag gaat, naast een heleboel andere zaken, ook over samenwerking op het gebied van nucleaire veiligheid, kernenergie en de Tsjernobyl-erfenis. Omdat het dit jaar 30 jaar geleden is dat de Oekraïense kernreactor ontplofte en grote delen van Europa radioactief besmette, vestigt Laka de aandacht op de nucleaire aspecten van het Verdrag.

Oekraïne Akkoord
Laka publiceert op maandag 21 maart Oekraïne Akkoord: een informatiekrant met een oplage van 225.000 over de nucleaire aspecten van het Associatieverdrag. De krant staat boordevol interviews, achtergrondartikelen en opinies over het Associatieverdrag en de betekenis ervan voor kernenergie. Vanuit verschillende invalshoeken wordt de vraag óf en wat te stemmen overdacht.

De krant is tot stand gekomen in samenwerking met de Oekraïense milieuorganisaties Ecocentre NECU en CEE Bankwatch. Alle artikelen zijn online na te lezen op www.laka.org/krant waar de krant ook te downloaden is als pdf.

Oekraïense milieucampaigners in Nederland in debat
Daarnaast organiseert Laka twee debatavonden – op woensdag 30 maart in Amsterdam en donderdag 31 maart in Almelo – met gasten uit Kiev: Olexi Pasyuk (CEE Bankwatch) en Anna Shumeiko (Ecocentre).