Lighthouse: volgende fase productie medische isotopen zonder reactor

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het Belgische Nationaal Instituut voor Radio Elementen (IRE) een partner gevonden voor het verder ontwikkelen van LightHouse, een technologie waarmee op een makkelijke manier medische isotopen kunnen worden gemaakt zonder dat er radioactief afval bij vrijkomt. LightHouse was vorig jaar nog uitgeroepen tot (Nederlands) Nationaal Icoon, maar wordt nu dus doorontwikkeld door een Belgische firma. Hiermee lijkt de fase van onderzoek naar de haalbaarheid afgerond en gaat de ontwikkeling een nieuwe fase in. Eerste productie van medische isotopen wordt in 2020 verwacht.

Het Eindhovens Dagblad meldt dat het high tech bedrijf uit Veldhoven in het Belgische IRE (Nationaal Instituut voor Radio Elementen) een grote partner heeft gevonden om LightHouse verder te ontwikkelen. Op 20 december is LightHouse Isotopes BV opgericht met als vestigingsplaats het Brabantse Mierlo. Het bedrijf heeft als doel: “Het produceren van isotopen (in het bijzonder maar niet daartoe beperkt voor medische toepassingen) en holding- en financieringsactiviteiten.

IRE is een steeds grotere speler op de wereldwijde markt voor medische isotopen- wereldleider volgens hen zelf. IRE zorgt, volgens de mededeling van vandaag op hun website voor een groot deel van de financiering van het onderzoek, terwijl ASML de kennis en het intellectueel bezit inbrengt.

LightHouse werd in oktober 2016 gekozen als Nationaal Icoon. LightHouse doet in eerste instantie onderzoek naar de productie van de meest gevraagde isotoop in de medische diagnostiek Technetium-99/Molybdeen-99. Zonder uranium, zonder radioactief afval en veel goedkoper dan met kernreactoren.  Andere isotopen zijn met die techniek ook te produceren. [Hier een Engelstalige flyer van de Nederlandse overheid over LightHouse] Over die voordelen is ondertussen iedereen het eens. Althans.... Het blijft wel een beetje vreemd dat het Nederlandse Nationaal Icoon, nu in Belgische handen lijkt. Is dat het gevolg van het feit dat  Nederland, zo ondertussen tegen beter weten in, blijft vasthouden aan de plannen voor de nieuwe kernreactor Pallas???

Eind oktober 2017, op een presentatie in het Duitse Aken, gaf de toen-nog ASML directeur (hij is nu directeur van LightHouse Isotopes)  De Jager een overzicht van het project en verwachtte dat productie in 2020 kan starten.