Zondag demonstratie tegen uraniumverrijking Urenco in Gronau

Aanstaande zondag wordt bij de uranium verrijkingsfabriek van Urenco in Gronau een demonstratie gehouden onder het motto: „Kein atomares Wettrüsten – Urananreicherung sofort beenden – auch in Gronau“. (Geen nucleaire wapenwedloop – stoppen met uraniumverrijking – ook in Gronau). Internationaal wordt met name uraniumverrijking in Iran bekritiseerd. Vaak wordt over het hoofd gezien dat uranium ook wordt verrijkt met het centrifugale proces in Europa, onder meer in Gronau en Almelo (NL). Met een manifestatie protesteren vredes- en anti-kernenergiegroepen voor de Urenco uraniumverrijkingsfaciliteit in Gronau.

Directe aanleiding is het eindigen van INF-verdrag op 2 augustus en de herdenking van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Maar ook is het protest gericht tegen het voornemen om ook bij Urenco uranium tot 20% te verrijken, waarbij het onderscheid tussen de civiele en militaire gebruik van kernenergie nog verder in gevaar komt.
Om 12.02 gaat er vanaf Enschede een trein naar Gronau en om 12.45 gaat er vanaf het station Gronau een bus naar de manifestatie bij de verrijkingsfabriek. Meer informatie hier.