Asterix en de kerncentrale

asterix-kleinWie kent 'm niet: Asterix en de kernsentrale …of het recht van de sterkste is een bekend (en waarschijnlijk het bekendste) underground stripalbum. Het was immens populair eind jaren ’70 / begin jaren ’80 en was de eerste in een ware hoos van parodieën op bekende stripfiguren. Via (West-)Duitsland bereikte de strip uit Oostenrijk ook Nederland en begin juni 1979 was er een Nederlandse versie: ‘Asterix en de kernsentrale’.
Laka publiceert twee studies over de strip en stelde er een tentoonstelling over samen.
De studie 'De Avonturen van Asterix en de kerncentrale' is en 24-bladzijden, rijk geïllustreerde, brochure die voor het eerst de geschiedenis van de strip verteld. Het reconstrueert het ontstaan van de strip in Oostenrijk, hoe de Duitse versie al vrij snel in Nederland terecht kwam en onthult de makers achter de Nederlandse uitgave.

Ook gaat dit onderzoek verder in op de verschillende varianten, de invloed van de commercie en de juridische gevolgen. Daarnaast wordt er ook nog (kort) aandacht besteed aan twee navolgers: Suske en Wiske en de Keizerkraker en Kuifje in El Salvador.
De prijs van deze full colour brochure is € 5,00 als pdf en € 10 euro (inclusief porto) voor de papieren versie. Bestellen kan via een e-mailtje naar Laka en/of het bedrag over te maken op IBAN: NL54 TRIO 0390 9021 79. Dat kan ook eenvoudig via onze donatie button. Vermeld in alle gevallen een email- of postadres.
Donateurs van Laka ontvangen de digitale versie gratis. Donateur worden kan onder meer heel eenvoudig via deze link.

Lees hier meer over de tweede studie en de tentoonstelling