Hof: Splitsingswet treft Delta mogelijk onevenredig zwaar door kerncentrale

deltalogoDe Gerechtshof in Amsterdam oordeelt dat de splitsingswet niet in strijd is met de Rechten van de Mens. Eneco heeft dan ook de zaak tegen de splitsingswet verloren. Voor Delta ligt dat mogelijk anders: door dat het bedrijf kleiner is komt de splitsing harder aan. Maar vooral de kerncentrale zorgt voor specifieke problemen; Delta moet onderdelen verkopen maar kan zijn commerciële energiebedrijf niet zomaar verkopen door de kerncentrale. Het Hof wil nu meer informatie van Delta en van het Rijk.

Delta en Eneco, de twee bedrijven die zich verzetten tegen splitsing, stapten na de voor hun negatieve uitspraak bij de Hoge Raad, naar het Amsterdams Gerechtshof met een beroep op de Rechten van de Mens: mag je een bedrijf zijn netwerkbedrijf ontnemen. Het gerechtshof vindt nu dat dat voor Eneco inderdaad mag, maar voor Delta is ze daar niet zo zeker van. In een tussenarrest zegt ze dat Delta mogelijk onevenredig zwaar wordt getroffen door de maatregel.  Door de kerncentrale is er een specifiek nadeel. Meer informatie van Delta en het Rijk is nodig voordat het Hof een definitieve uitspraak doet.

De reactie van Delta: "Delta heeft steeds gesteld dat bij splitsing er sprake is van een voor Delta onevenredige zware last. Delta herkent zich dan ook in de conclusie van het Hof dat splitsing niet aan de orde mag zijn, zolang de Staat geen adequate nadeelcompensatie biedt voor het feit dat Delta met een onverkoopbare kerncentrale achterblijft. Delta verwacht dat door de Staat nu een echt adequate voorziening wordt aangeboden om het nadeel van Delta te verzachten."

Dit alles betekend wel dat Delta niet aan het 'verzoek' van minister Kamp heeft gedaan om met de rechtszaak te stoppen, hetgeen financiële hulp voor Delta en bemoeilijkt.

Eneco koopt duurzame onderdelen Delta
Ondertussen heeft Eneco een deel van Delta overgenomen: Delta laat weten dat Eneco een deel van Delta’s duurzame energieproductie en -ontwikkeling onder brengt bij energiebedrijf Eneco. Het gaat om 40,1 MW aan wind- en zonne-energieproductie: drie bestaande windparken en een aantal wind- en zonneprojecten in ontwikkeling.