Stuur Tihange met pensioen: actietour tegen onveilige Belgische kerncentrales

De kerncentrales bij Doel en Tihange zijn verouderd en kennen veel gebreken. Deze Belgische kerncentrales draaien onder andere op Nederlands pensioengeld. In totaal investeren Nederlandse pensioenfondsen een kwart miljard in het bedrijf wat deze centrales uitbaat: Engie. De SP organiseert op 30 oktober een protesttocht langs de 3 Nederlandse pensioenfondsen in Heerlen, Zeist en Den Haag.

Drie grote Nederlandse pensionfondsen (waaronder ABP) hebben samen 220 miljoen euro belegd in Engie, de exploitant van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. De SP gaat op 30 oktober met een manifest langs bij de drie pensioenfondsen. Dat zijn het ABP (116 miljoen), Zorg & Welzijn (34 miljoen) en Metaal & Techniek (63 miljoen). De partij zal hen dan vragen een manifest te ondertekenen. In dat manifest worden de fondsen gevraagd om samen op te trekken in het opvoeren van de druk op Engie om de slechte reactoren te sluiten. Wordt dit geweigerd, dan gaan de activisten de pensioenfondsen vragen om hun aandelen in Engie te verkopen.

De SP hoopt dat de fondsen samen willen werken voor een schone en veilige toekomst. Hoe meer mensen mee op Tour gaan, hoe duidelijker het voor de pensioenfondsen wordt dat Tihange met pensioen moet. Hier meer info en aanmelden om mee te gaan.