België: onderzoek naar nieuwe kerncentrale die geen enkele partij wil

De Belgische regering laat onderzoek doen naar alle energieopties: alle kerncentrales –zoals afgesproken- sluiten in 2025; twee kerncentrales langer open houden –de optie van de N-VA- en -tot verbazing van iedereen- naar de bouw van een nieuwe kerncentrale. Verrassend, omdat daar niemand voor pleit, zelfs N-VA niet. Het onderzoek moet de basis vormen van de discussie over het energiepact en de kernenergie ‘uitstap’.

Volgens het huidige beleid moet de laatste Belgische kerncentrale in 2025 sluiten. Het ontwerp-Energiepact houdt zich daaraan, maar regeringspartij N-VA dringt er op aan dat de twee minst oude centrales, Doel 4 en Tihange 3, tien jaar langer moeten openblijven.
De Belgische minister van Energie Marghem laat nu diverse opties onderzoeken, variërend van het afgesproken beleid om de laatste te sluiten in 2025, tot alles open laten –inclusief de oudste kerncentrales- en zelfs de bouw van nieuwe kerncentrales die in 2040 in bedrijf moeten komen…. Maar geen enkele partij is voor de bouw van kerncentrales; ook N-VA niet.