PZEM lijdt opnieuw verlies aan kerncentrale Borssele

Dit jaar leidt PZEM opnieuw verlies aan kerncentrale Borssele. Dat verlies wordt gemaskeerd door het dividend van waterbedrijf Evides, waar PZEM ook aandelen van bezit. Alleen door dit dividend komt PZEM als geheel uit de rode cijfers. Het voortdurende verlies van PZEM op de kerncentrale blokkeert de overname van waterbedrijf Evides door de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. Provincie en gemeenten hebben het dividend van Evides zelf hard nodig, maar zien een groot deel daar van ieder jaar verdampen door het verlies dat PZEM lijdt op de oude kerncentrale.

Na jaren van verlies verwacht PZEM dit jaar €10 miljoen winst te schrijven. Die winst is echter volledig te danken aan de €20 miljoen dividend die PZEM ontvangt over de 50% aandelen van waterbedrijf Evides. PZEM, dat ook voor 70% eigenaar is van kerncentrale-exploitant EPZ, moet dit jaar opnieuw geld toeleggen op de kerncentrale. Dat komt door de tolling-overeenkomst met EPZ die PZEM verplicht voor de stroom van de Borssele meer te betalen dan de marktprijs.

De aandeelhouders van PZEM, de provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten, willen de aandelen van Evides die PZEM nu nog heeft, in eigen handen, om op die manier al het dividend van Evides (dit jaar naar verwachting ongeveer 40 miljoen) te ontvangen. Dat geld hebben ze hard nodig, maar "[D]at kan [PZEM] financieel nog niet aan en de consequenties als je dat wel zou doen kunnen wij niet voor onze rekening nemen", aldus wethouder Herselman namens aandeelhouder gemeente Kapelle tegen Omroep Zeeland.

Volgend jaar verwacht PZEM opnieuw verlies te lijden. Na 2020 verwacht men weer uit de rode cijfers te komen. Dat hangt vooral af van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs.