‘Reactormedicijnen’

medical_imagingNRG heeft een nieuw nieuwsberichtje op de website met dit als eerste zin: “NRG produceert verschillende reactormedicijnen, dit zijn medische isotopen waarmee patiënten met een bepaalde vorm van kanker behandeld kunnen worden.”

Dat is bijzonder taalgebruik, ze produceren geen medische isotopen meer, maar “reactormedicijnen”. En in feite is het een teken dat NRG nog verder in het defensief gaat; vindt dat ze nog duidelijker moet maken dat ze onmisbaar zijn. Want hun oude mantra (‘reactor is nodig voor de productie van medische isotopen’) is uitgewerkt nu steeds algemener wordt ingezien dat reactoren niet nodig zijn voor “de productie van medische isotopen”.

Er zijn een aantal -weinig gebruikte isotopen- die niet met de huidige versnellers gemaakt kunnen worden, maar vervangende isotopen (met dezelfde functie) kunnen dat in het meeste geval wel. En de volgende generatie versnellers (de linacs) kunnen alle gewenste isotopen maken.

Het nieuwsberichtje op de NRG-website vertelt dat NRG het reactormedicijn Iridium-192 produceert waarmee patiënten met bijvoorbeeld prostaatkanker behandeld worden. En dat het RTL4-televisieprogramma Medicaltravel laat zien hoe Iridium gemaakt wordt en wat de ervaringen zijn van de arts en de patiënt.

Nu worden Iridium-192 en Lutetium (waar in het artikel ook over gesproken wordt, inderdaad geproduceerd met een reactor. Maar in het rapport (Medical Radioisotopes Production Without A Nuclear Reactor) uit 2010 toonden we al aan dat zowel Iridium-192 als wel Lutetium ook gemaakt (kunnen) worden met versnellers, waarbij de intensiteit en zuiverheid vaak nog groter is.