Urenco: alleen natuurlijk uranium naar Rusland

UrencotransportUrenco begint niet opnieuw met het exporteren van radioactief afval naar Rusland. Navraag van Laka leert dat de vergunning om natuurlijk en verarmd uranium naar Rusland te transporteren, waar we vorige week over schreven, “tekstuele fouten” bevat en na afloop van de bezwaarperiode, door de nucleaire autoriteit ANVS, opnieuw maar dan goed, gepubliceerd zal worden. Het gaat namelijk alleen om het vervoer van natuurlijk uranium naar Rusland.
Dat zit zo:

Urenco vervoert soms, “op een leveringspiek" (als ze meer moeten verrijken dan ze op dat moment aankunnen), "natuurlijk uranium voor verrijking naar onze concurrent in Rusland”, zoals Urenco het zelf zegt. En daar is die vergunning voor. Ze weten niet of het vaak gaat gebeuren, maar voor het geval dat ze het nodig vinden is er een mogelijkheid. En het gebeurt wel.

Natuurlijk blijft het verarmde deel na verrijking als afvalproduct in Rusland achter -"net als bij elk verrijkingscontract". Maar natuurlijk uranium kan wel echt als een 'grondstof' aangemerkt worden. Van verarmd uranium vinden we dat niet; verarmdhttps://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/12/20151231-4.pdf uranium is een afvalproduct en export naar Rusland is dan ook export van afval.

Update 1: 19-12: De wijziging van de omstreden export vergunning staat hier.
Update 2:
Op 23 december de Kamervragen van D66 hierover door de minister beantwoord. Op dezelfde dag zijn er nog vervolgvragen gesteld.