Kernenergie verliest het van duurzaam

siteon0In de eerste helft van dit jaar is er wereldwijd nergens begonnen aan de bouw van een kerncentrale. Een dieptepunt (of hoogtepunt, natuurlijk). Kernenergie verliest in snel tempo terrein aan duurzame energie. Dat concludeert de nieuwe editie van het World Nuclear Industry Status Report 2016, geschreven door Schneider en Frogatt. De belangrijkste cijfers worden hieronder op een rijtje gezet. Het hele rapport is hier te lezen. Alle vorige edities zijn te vinden in de bibliotheek van Laka.

Belangrijkste cijfers:
• Op 1 juli 2016 waren er 402 kerncentrales in bedrijf in 31 landen met een gezamenlijk vermogen van 348 GWe. (die 402 zijn zonder de 36 reactoren in Japan stilgelegd na Fukushima en waar nog geen definitieve beslissing –herstarten of stilleggen- over is genomen. Dit is een belangrijk verschil met de cijfers van bijv. de IAEA, die deze centrales nog steeds als ‘in bedrijf’ beschouwd, hoewel ze al 5 jaar stilliggen). Die 402 is een toename ten opzichte van vorig jaar.
• Vijf landen VS, Frankrijk, Rusland, China en Zuid-Korea- produceren ongeveer tweederde van de totale wereldwijde kernstroom.
• De VS en Frankrijk nemen samen de helft van de in 2015 geproduceerde kernstroom voor hun rekening en Frankrijk zorgt voor de helft van de kernstroom in de EU.
• Het percentage kernstroom in de totale elektriciteitsproductie bleef de afgelopen 4 jaar stabiel, met 10,7 % in 2015. Dit percentage neemt geleidelijk af na de historische piek van 17,6% in 1996.
• Door de afwezigheid van grote aantallen nieuwe kerncentrales (met uitzondering van China) neemt de gemiddelde leeftijd van de in bedrijf zijnde kerncentrales toe: midden-2016 was die gemiddelde leeftijd 29 jaar. 215 reactoren (van de 402) zijn langer dan 30 jaar in bedrijf, 59 reactoren zelfs langer dan 40 jaar (37 daarvan staan in de VS)
• Op 1 juli 2016 waren er 58 reactoren in aanbouw, 9 minder dan in 2013. Hiervan 21 alleen in China. Minstens 38 projecten zijn vertraagd.
• In 2015 begon de constructie van 8 kernreactoren: 6 in China, 1 in de Verenigde Arabische Emiraten en 1 in Pakistan. Historisch gezien begon in 1976 de bouw van het grootste aantal kerncentrales: 44. Tussen 1 januari 2012 en 1 juli 2016 begon wereldwijd de bouw van 28 reactoren; minder dan in één jaar in de jaren 70.

Vergelijking duurzaam – kernenergie
• Brazilië, China, Duitsland, India, Japan, Mexico, Nederland, Spanje en de U.K. -een lijst met drie van de vier grootste economieën ter wereld- produceren allemaal meer elektriciteit door duurzame bronnen (uitgesloten waterkracht) dan door kernenergie.
• In 2015, de groei voor de wereldwijde productie van elektriciteit door zon was 33%, voor wind 17 % en voor kernenergie 1,3%.
• Vergeleken met 1996, toen het Kyoto Protocol over klimaat verandering werd ondertekent, werd er in 2015 829 TWh meer elektriciteit uit wind geproduceerd, 252 TWh uit zon PV en 178 TWh uit kernsplijting.
• De cijfers voor de Europese Unie laten de snelle achteruitgang zien van de rol van kernenergie: tussen 1997–2014, elektriciteitsproductie uit wind groeide met 303 TWh en van zon 109 TWh. Elektriciteitsproductie door kernenergie nam echter af met 65 TWh.

Dit plaatje (uit een ander rapport) laat dat mooi zien.
2015-generation-2015

Nog wat meer conclusies uit het rapport (verder in het Engels)
Early Closures, Phase-Outs and Construction Delays
• Eight early closure decisions taken in Japan, Sweden, Switzerland, Taiwan and the U.S.
• Nuclear phase-out announcements in the U.S. (California) and Taiwan.
• In nine of the 14 building countries all projects are delayed, mostly by several years. Six projects have been listed for over a decade, of which three for over 30 years. China is no exception here, at least 10 of 21 units under construction are delayed.
• With the exception of United Arab Emirates and Belarus, all potential newcomer countries delayed construction decisions. Chile suspended and Indonesia abandoned nuclear plans.

Interessant is de uitgelichte rol van China in de wereldwijde cijfers over kernenergie:
The China Effect
• Nuclear power generation in the world increased by 1.3%, entirely due to a 31% increase in China.
• Ten reactors started up in 2015—more than in any other year since 1990—of which eight were in China. Construction on all of them started prior to the Fukushima disaster.
• Eight construction starts in the world in 2015—to which China contributed six—down from 15 in 2010 of which 10 were in China. No construction starts in the world in the first half of 2016.
• The number of units under construction is declining for the third year in a row, from 67 reactors at the end of 2013 to 58 by mid-2016, of which 21 are in China.

En dan nog de bevestiging wat we twee jaar geleden al zeiden [BRON:::: https://www.laka.org/nieuws/2014/china-en-india-gaan-voor-zon-en-wind-2755] China zet vooral in op zon en wind: dat zien we niet alleen aan de geplande uitbreiding van de capaciteit, maar ook aan de investeringen:
• China spent over US$100 billion on renewables in 2015, while investment decisions for six nuclear reactors amounted to US$18 billion.

Dit bericht werd geplaatst in , en getagged met op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - Twitter: @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka - Linkedin: company:stichting-laka - ActivityPub: @lakanieuws@laka.org


Gerelateerde berichten:

 

  • 18 oktober 2022: Kerncentrales krijgen steeds meer problemen met gevolgen klimaatverandering

    Volgens de World Meteorological Organization (WMO) zijn kerncentrales deel van de energie-infrastructuur dat een “aanzienlijk” risico loopt door de gevolgen van de klimaatverandering. Behalve het probleem dat thermische reactoren en ook kerncentrales grote hoeveelheden water gebruiken, zijn ze ook vaak gebouwd op locaties waar nu al ‘waterstress” is. Volgens de WMO geldt dat nu voor […]


  • 13 september 2019: IAEA gelooft niet in grote rol kernenergie

    Het IAEA publiceerde afgelopen week ‘Energy, Electricity and Nuclear Power Estimates for the Period up to 2050’ over de vooruitzichten van kernenergie. Kernenergie moet flink groeien want moet een rol spelen in de strijd tegen de CO₂ uitstoot, aldus het IAEA. Herman Damveld heeft de cijfers eens nagerekend en wat blijkt: uit de cijfers blijkt […]


  • 16 juli 2015: Belang kernenergie wereldwijd neemt verder af

    Een nieuw deel in de serie World Nuclear Industry Status Report 2015 is gepubliceerd, het jaarlijkse ‘feitenboek’ over alles wat met kernenergie te maken heeft. Mycle Schneider en Antony Froggatt zijn de hoofdauteurs. De belangrijkste conclusie: Het belang van kernenergie neemt af: Kerncentrales produceerden in 2014 10,8 % van de wereldwijde elektriciteit, dat is al […]


  • 12 maart 2024: Hell No! We won’t glow! Muziek uit de antikernenergie-beweging

    Laka bezit een grote collectie muziek uit de anti-kernenergie beweging en werkt ook graag mee aan onderzoek daarnaar. Aan de hand hiervan verscheen vorige week Hell No, we won’t glow!, een uitgebreid artikel over muziek uit de "AKB" in het nieuwste nummer van Signal - A Journal of International Political Graphics and Culture. Sean P. […]


  • 10 november 2023: De crisis is nu! Zondag klimaatdemonstratie

    Samen met WISE en Stroom naar de Toekomst maakte Laka de Klimaatkrant. Zondag wordt de krant verspreid op de Klimaatdemonstratie en de komende week op allerlei plaatsen in het land. Wilt u zondag helpen, of wilt u een stapel kranten ontvangen om zelf te verspreiden, geef u dan zo snel mogelijk op via de website […]


  • 21 juli 2023: De angstreactor – Gratis e-book over kweekreactor Kalkar

    In 2006 verscheen De angstreactor. Kalkar, kroniek van een eeuwige belofte, een boek over een nieuw soort kernreactor die door West-Duitsland, België en Nederland gebouwd zou gaan worden en die haar eigen kernsplijtstof zou gaan 'kweken': de kweekreactor. Het boek is geschreven door onderzoeksjournalist Kees van den Bosch. Hij interviewde betrokkenen en kreeg de beschikking […]