Problemen met afvoer historisch afval ECN/NRG nog groter

pluggenloodsDe problemen met het historisch radioactieve afval in Petten zijn groter dan gedacht. Dit zegt D66-kamerlid Stientje van Veldhoven, die inzage heeft gehad in een geheim rapport van de commissie Turkenburg, in een uitzending van De Sportzomer op NPO Radio 1. De kern van de problemen in Petten is een speciale installatie, de zogenaamde 'VINISH-installatie', die de verschillende soorten kernafval moet scheiden. Dit apparaat werkt nog altijd slecht, waardoor de afvoer van het afval naar de Covra in Zeeland ernstig vertraagd wordt. Enkele weken geleden zei de minister van I&M, Schultz van Haegen, dat er weliswaar vertragingen zijn in het opruimen van het historisch radioactief afval, maar dat “het niet optimaal functioneren van deze installatie op dit moment niet op het kritieke tijdspad ligt”. Van Veldhoven zegt nu dat die vertragingen wel degelijk vielen binnen het ‘kritieke tijdspad’ en vraagt zich af of de minister de kamer wel naar behoren heeft ingelicht.

Laka bevestigt dat de problemen met de VINISH wel op het kritieke tijdspad waren en dat de minister toen de Kamer niet heeft ingelicht. Dat daarna het tijdspad jaren werd opgeschoven doet daar niets aan af. Laka mag die rapporten niet openbaar maken en er ook niet uit citeren, maar is het met Van Veldhoven eens dat wat de minister zegt, niet klopt.
Van Veldhoven wil het rapport openbaar en gaat aanvullende Kamervragen stellen.

ECN-directeur treedt af
Verder werd in de uitzending bekend gemaakt dat ECN-directeur Paul Korting onverwacht aftreedt: per 1 september gaat hij met 'vervroegd pensioen'. Ook voor Van Veldhoven onverwacht en 'ze hoopt dat het niets te maken heeft met deze affaire'.

Lees meer op de site van Argos en luister naar de uitzending.

Aanvulling 21 juli
De aanvullende vragen van Van Veldhoven (D66) over de berichten de over ‘ophoping van kernafval in Petten’ zijn nu officieel ingediend. Ze gaan o.a. over de geheime rapporten van de Commissie Turkenburg en Holtkamp, of de minister de Kamer wel altijd volledig heeft ingelicht, de kosten van het opruimen en over openbaarmaking van de geheime documenten.