Debat Staatsdeelnemingen: Urenco nauwelijks gespreksonderwerp

Alleen de fracties van CDA en PvdA waren vertegenwoordigd vanmiddag in de Tweede Kamer bij de commissievergadering over Staatsdeelnemingen met op de agenda de borging publieke belangen inzake Urenco. Maar ook bij hen was Urenco nauwelijks onderwerp van debat. CDA kwam nog wel weer met de vraag of de minister de voor- en nadelen van bijkopen aandelen kan inventariseren, maar dat was het ook zo ongeveer. Dijsselbloem maakte nu wel duidelijk dat Nederland geen voorstander van verkoop van de Urenco-aandelen op de beurs is.

Het (geparafraseerde) antwoord van minister Dijsselbloem op de vraag van de CDA woordvoerder: "Het was nooit de ambitie van Nederland om ons aandeel te verkopen, maar ja, toen de Engelsen kenbaar maakten hun aandeel te verkopen had het eigenlijk geen zin meer om ons aandeel te houden." De oude visie dus: in dat geval is een minderheid van de aandelen in publieke handen en hebben we een minderheids-aandeel, en kunnen we net zo goed ook verkopen. De aandelen zijn nu (nog) in handen van de Britse en Nederlandse overheid (elk éénderde) en het derde deel is in handen van de (private) Duitse energiebedrijven E.On en RWE.

Ook Nederland tegen beursgang
Dijsselbloem: "De Duitse energiebedrijven hebben hun medewerking in de onderhandelingen over wet- en regelgeving opgezegd; die willen de mogelijkheid hun aandeel op de beurs te verkopen. Daar kijken wij anders tegenaan". Noch Kamp noch Dijsselbloem heeft eerder zo duidelijk gemaakt dat ze niet akkoord gaan beursgang. Uit de brief van Kamp eind oktober lijkt toch echt alsof Nederland daarmee akkoord ging; uit antwoorden eind december in de Bundestag op vragen van Die Linke, blijft het wat in het midden; en uit de beantwoording van vragen door Dijsselbloem, vorige week, is het ook niet helemaal duidelijk.

De minister zegt dat het regelen van de borging van publieke belangen de voorkeur heeft via wet en regelgeving. "Als dat niet lukt zou bijkopen mogelijkheid zijn, maar dat is nu geen optie. Minister Kamp heeft wetsvoorstel echt klaarliggen". De woordvoerder van CDA begrijpt dat, maar of de minister toch bereid is de voor- en nadelen van bijkopen van Urenco-aandelen te inventariseren.

Update: ondertussen is het woordelijk verslag verschenen.