NIRAS over locatie opslag kernafval: geologische geschiktheid op tweede plaats

NIRAS, de Belgische Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, heeft kritiek op de voorstellen van de regering voor de opslag van kernafval. Dat meldt Le Soir dinsdag op basis van een brief aan de bevoegde ministers. NIRAS, in Nederland vergelijkbaar met de Covra, is het niet eens met de plannen om eerst te kijken naar de geologische geschiktheid van een locatie. NIRAS vindt dat er eerst gekeken moet worden naar of een locatie eventueel de opslag wil en dan pas of het een geschikte locatie is.

NIRAS vreest dat veel geschikte locaties in een later stadium afvallen omdat de burgers en politiek niet akkoord gaan met de opslag van radioactief afval in de gemeente. Daarom wil het eerst de politieke mogelijkheid van een ondergrondse opslag duidelijk krijgen voordat naar de geologische criteria gekeken wordt.

Op dit moment onderzoekt België de mogelijkheid van opslag van radioactief afval vlak bij de Nederlandse grens in kleilagen. In Noord-Brabant is daar grote onrust over onder andere omdat rond de kleilagen in dat gebied water stroomt dat richting Brabant gaat, en dat daar na filtering gebruikt wordt als drinkwater.