Verwarrend: het Delta van vóór en ná 1 maart

Op de website van Delta gelezen: “We leveren uitsluitend 100% groene stroom uit wind en biomassa.” Dat kan kloppen, want wat Delta is, is per 1 maart nogal veranderd. Vanaf 1 maart is Delta namelijk het vroegere Delta Retail, dat tot 1 maart een onderdeel van Delta NV was. De productie-eenheden van dat oude Delta (EPZ) zijn vanaf 1 maart ondergebracht in het nieuwe PZEM. Vanaf 1 maart koopt en verkoopt Delta alleen nog maar stroom en heeft geen eigen productie meer. Dus kan het nieuwe Delta zeggen dat ze 100% groene stroom levert uit wind en biomassa.

Het Delta van vóór 1 maart was in handen van provincie en gemeenten. Het Delta van na 1 maart is in handen van de Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure die ook de naam Delta kocht.

Snapt u het nog?

Blijft nog wel deze vraag: Wie krijgt nu de stroom van kerncentrale Borssele? Want het Delta van na 1 maart heeft de klanten meegenomen van Delta Retail van vóór 1 maart (anders had EQT geen 480 miljoen betaald). Maar PZEM (het Delta van vóór 1 maart) moet de stroom van de productie-eenheden kwijt. En als het waar is dat Delta (van na 1 maart) alleen maar elektriciteit uit wind en biomassa koopt, wie koopt dan de rest van de stroom van PZEM?

Het antwoord staat op hun website: “Optimisation & Trading is verantwoordelijk voor het optimaliseren van de marktwaarde van onze productie portfolio. Dit doen we door te handelen in gas, elektriciteit en CO2 op de Noordwest Europese energiemarkt.”

Een eventueel faillissement van PZEM (per slot van rekening lijden ze grote verliezen door de dure stroom van de kerncentrale) levert nu wel veel minder verlies van werkgelegenheid op dan vóór 1 maart. Een optie die duidelijk dichterbij gekomen lijkt....