Kerncentrales per 1 januari 2018

Oudejaarsdag sloot in het zuiden van Duitsland kernreactor Gundremmingen B: meteen een goed begin van 2018! Nog zeven Duitse kerncentrales te gaan, hier het schema met ‘Restlaufzeiten’ tot en met 2022 als de laatste kerncentrale gesloten zal gaan worden. En dan natuurlijk nog de verrijkingsfabriek in Gronau en de splijtstofstavenfabriek in Lingen. Blijft dan nog voor de komende millennia het radioactief afval. Hoeveel kerncentrales waren in bedrijf eind 2017?

In 2017 werden in totaal 5 reactoren permanent gesloten. De opvallendste is Monju, een kweekreactor (FBR) in Japan. Die was al buiten gebruik sinds een brand van de natriumkoelvloeistof in december 1995 (22 jaar!). De reactor had pas ruim drie maanden daarvoor, op 29 augustus, voor het eerst elektriciteit geleverd aan het net…

Vier reactoren leverden in het afgelopen jaar voor het eerst elektriciteit ('grid connection'): drie in China en één in Pakistan.

In totaal waren er eind 2017 wereldwijd officieel 448 kernreactoren in bedrijf. Maar daarvan zijn er 42 Japanse reactoren. En op vijf na, die in de laatste paar jaar weer in gebruik zijn genomen, zijn al die reactoren echter buiten bedrijf sinds het ongeluk in Fukushima in maart 2011. Feitelijk waren er dus 411 reactoren in bedrijf. Ter vergelijking: bijna dertig jaar geleden, op 31 december 1990, waren dat er 416.