Twee incidenten bij NRG

Door NRG zijn er twee incidenten gemeld aan de ANVS. Op 8 februari is het Hot Cell Laboratories (HCL) ontruimd als gevolg van een onderdrukalarm in één van de hot cells. In de hot cells wordt met hoogradioactieve stoffen gewerkt. Op 22 januari 2018 werd in de transporthal van de molybdeen productiefaciliteit (MPF) een verhoogde hoeveelheid radioactief jodium in de lucht is gemeten. Omdat de alarmwaarde werd overschreden volgde ontruiming van de hal.

De twee meldingen van de incidenten bij NRG zijn de afgelopen dagen op de website van ANVS gepubliceerd.

Ontruiming Hot Cell Lab na onderdruk alarm.
Op 9 februari 2018 meldt NRG aan de ANVS dat op 8 februari 2018 de Hot Cell Laboratories (HCL) zijn ontruimd. De ontruiming was het gevolg van een onderdrukalarm in één van de hot cells. Deze afgesloten en afgeschermde verwerkingsruimten voor hoogradioactieve stoffen staan bij normaal gebruik onder een onderdruk om onder alle omstandigheden de radioactiviteit in de hot cell te houden. De onderdrukdaling werd volgens NRG veroorzaakt door het niet goed vergrendelen van een poort die wordt gebruikt voor het naar binnen en buiten de hot cell brengen van radioactieve stoffen. NRG geeft aan dat de poort direct na het alarm door een operator is gesloten, terwijl tegelijkertijd de HCL werd ontruimd. Na de ontruiming heeft NRG vastgesteld dat er geen radioactieve stoffen buiten de hot cell zijn verspreid en dat geen van de medewerkers is blootgesteld aan een verhoogd stralingsniveau.

Ontruiming na te hoge concentratie radioactief jodium
Op 31 januari 2018 meldt NRG aan de ANVS dat op 22 januari 2018 in de transporthal van de molybdeen productiefaciliteit (MPF) een verhoogde hoeveelheid radioactief jodium in de lucht is gemeten. De alarmwaarde is hierbij overschreden. De transporthal is vervolgens ontruimd. NRG meldt dat deze gebeurtenis geen gevolgen heeft gehad voor de medewerkers die in de hal aanwezig waren en heeft door meting vastgesteld dat er geen radioactief jodium buiten het gebouw is verspreid.
NRG heeft vastgesteld dat tijdens het productieproces van medische isotopen een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof is gelekt in de afgeschermde en afgesloten productieruimte (hot cell) en daarna verdampt. Bij het transporteren van materialen uit de hot cell is een deel van de met jodium besmette lucht in de transporthal gekomen.