Gevaarlijke radioactieve bronnen in schroot in Rotterdamse haven

De laatste maanden zijn er in de Rotterdamse haven een drietal keren radioactieve Cobalt-60 bronnen gevonden in schroot. Het zijn kleine 10cm lange metalen cylinders van ongeveer een centimeter doorsnede. Bij de eerste vondst zaten 5 zulke bronnen in een metalen kist, in de tweede drie en in de derde één. De bronnen zijn gevonden doordat alarm af ging bij de detectiepoorten, waar ze precies vandaan komen is onbekend. Straling van de bronnen is zo hoog dat gezondheidsschade kan optreden bij langere blootstelling. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) waarschuwt.

Naast de drie vondsten de afgelopen maanden in de Rotterdamse haven is er recent een zelfde vondst gedaan in de haven in Hamburg. Dit kan er volgens de verantwoordelijke autoriteiten op wijzen dat er meer dergelijke Co-60 bronnen in schroot aanwezig kunnen zijn. “Because of this, the event is considered highly relevant.” aldus een verklaring van de IAEA die werd gewaarschuwd door de Nederlandse autoriteit ANVS.

Hoewel de hoeveelheid straling aan de buitenkant van de bronnen verschilt, is die in alle gevallen hoog genoeg om serieuse gezondheidsschade te veroorzaken bij langere blootstelling ("with the potential to cause serious harm when prolonged exposure takes place") Volgens de autoriteiten is dat in dit geval -in de Rotterdamse haven en zover ze weten- niet gebeurd.

De ANVS overigens heeft begin maart een nieuwe ‘Handreiking metaal en schroot met radioactieve stoffen’ gepubliceerd.