Kerncentrale Borssele uit bedrijf voor reparatie

De kerncentrale Borssele gaat vrijdag 8 februari minstens een week uit bedrijf voor een extra onderhoudsstop. Die stop heeft te maken met preventief onderhoud naar aanleiding van een storing die is opgetreden in het reactorbeveiligingssysteem op 4 augustus 2018. Uit onderzoek naar die gebeurtenis blijkt dat er sprake was van een metaalhaartje op een printplaat in het reactorbeveiligingssysteem. EPZ vervangt tijdens de stop alle printplaten van dit type in het reactorbeveiligingssysteem preventief, in de hoop herhaling te voorkomen.

Op 4 augustus 2018 ging kerncentrale Borssele automatisch uit bedrijf nadat een storing optrad in het reactorbeveiligingssysteem. Als resultaat daarvan was er niet-verwachte 'nevenschade': een lager in de hoofdkoelmiddelpomp ging kapot. EPZ laat weten dat uit “detail-onderzoek blijkt dat de oorzaak ligt bij een transistor op één van de printplaten.” In de toelichting laat EPZ weten dat “op één van de printplaten een microscopisch klein metaalhaartje is ‘gegroeid’.
Metaalhaartjes zijn een bekend verschijnsel bij soldeerverbindingen en vertinde elektronische onderdelen en is een metalen haarvormige uitgroeiing met een doorsnede van enkele micrometers en een lengte tot ongeveer één millimeter. Ze zijn met het blote oog niet te zien. Een metaalhaartje kan een kleine, maar ongewenste elektrische verbinding maken.

Uit voorzorg gaat EPZ tijdens een onderhoudsstop, die op vrijdag 8 februari begint, alle printplaten van dit type vervangen. EPZ verwacht dat de kerncentrale op zondag 17 februari eind van de dag weer stroom aan het landelijk net levert.