Borssele langer dicht door ‘nevenschade’ in nucleaire gedeelte

Bij het falen van een elektronische component uit het reactorbeveiligingssysteem, waardoor kerncentrale Borssele afgelopen zaterdag automatisch afgeschakeld werd, is ook ‘nevenschade’ ontstaan in het primaire koelsysteem in het nucleaire gedeelte van de kerncentrale. Door het noodzakelijke herstel van verschillende onderdelen kan de kerncentrale enkele weken langer stil liggen. Maar hoe kan bij een “elektronische storing in het reactorbeveiligingssysteem” verderop een lager van een pomp beschadigd raken?

Afgelopen zaterdag, 4 augustus, vond er een storing in het reactorbeveiligingssysteem plaats waardoor de reactor automatisch afschakelde. Daardoor is er ook schade ontstaan in het primaire koelsysteem in het nucleaire gedeelte van de kerncentrale: een lager in de hoofdkoelmiddelpomp [4 in het schema] ging kapot. Hoe dat kan is volstrekt onduidelijk. Ook het feit dat er onmiddellijk gesproken werd van de noodzaak van verdere inspectie, roept alleen maar meer vragen op: wat is er dan precies gebeurd?

Het vervangen van de onderdelen, zo laat EPZ weten, kan enige tijd duren. Het bedrijf hoopt dat de kerncentrale binnen twee weken weer in bedrijf kan zijn. De toezichthouder ANVS moet toestemming geven voor herstart.