Raad van State geeft fiat aan uraniumspeculatie bij Urenco

urenco-logoVandaag heeft de Raad van State het beroep van Stichting Laka tegen uraniumspeculatie bij Urenco verworpen. Laka had beroep aangetekend tegen drie vergunningen voor het vervoer van Uranium van en naar Urenco. Dit deed Laka nadat bekend werd dat het Almelose verrijkingsconcern een spil is bij speculatie met natuurlijk uranium door Nufcor, de uranium trading desk van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs.

Mogelijke transportbewegingen van uranium voor verrijking in Rusland. Zwarte route: gemijnd uranium gaat voor opslag van Kazachstan naar Almelo. Oranje route: uranium gaat van Almelo naar Tenex in Rusland voor verrijking. Blauwe route: verrijkt uranium wordt teruggestuurd vanuit Rusland naar Almelo. Daarna gaat het van Urenco naar de kerncentrale in Borssele voor energieproductie. (Follow the money)

Mogelijke transportbewegingen van uranium voor verrijking in Rusland. Zwarte route: gemijnd uranium gaat voor opslag van Kazachstan naar Almelo. Oranje route: uranium gaat van Almelo naar Tenex in Rusland voor verrijking. Blauwe route: verrijkt uranium wordt teruggestuurd vanuit Rusland naar Almelo. (FTM)

De Afdeling Bestuursrecht oordeelt nu dat Laka niet heeft bewezen dat het niet is toegestaan dat Urenco uranium opslaat wat uiteindelijk door andere bedrijven in het buitenland wordt verwerkt. Bij Laka wordt hier verbaasd op gereageerd. Volgens de vergunningsvoorwaarden moet Urenco namelijk de opslag van uranium “zo gering als redelijkerwijs mogelijk” houden.

Het is nu wel klip en klaar dat Urenco inderdaad uranium doorvoert; voorafgaand aan de zitting bij de Raad van State werd dit nog glashard ontkend. Dit betekent dat er overbodige uraniumtransporten van en naar Almelo plaats (zie kaart), met alle risico's van dien. Omdat Urenco zich kennelijk niet aan haar vergunningsvoorwaarden houdt, gaat Laka toezichthouder ANVS vragen om handhavend op te treden.