“Financier nieuwe kerncentrale met verlies bestaande’

De SGP en POV (Progressief Ondernemend Vlissingen) in de gemeenteraad van Vlissingen willen dat de opbrengst van een PZEM-onderdeel dat verkocht wordt, niet gebruikt wordt voor het stoppen van financiële gaten, maar voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Want daarmee kun je, volgens de gemeenteraadsleden Kraan (POV) en Janse (SGP), in de nabije toekomst inkomsten generen. De VVD was het met ze eens. Misschien dat iemand ze nog een keer kan uitleggen dat PZEM bestaat omdat Delta door de kerncentrale zoveel verlies leed, dat de Zeeuwse aandeelhouders niets anders overbleef dan de goedlopende bedrijfsonderdelen te verkopen? En de verliesgevende kerncentrale apart onder te brengen in een nieuwe entiteit?

Het verlies op elke kilowatt elektriciteit dat die kerncentrale produceert zorgt ervoor dat de aandeelhouders, de Zeeuwse provincie en gemeenten (waaronder Vlissingen), dus kunnen fluiten naar dividend. En dus binnenkort de afweging moeten maken of het zwembad of de bibliotheek gesloten moet worden om kerncentrale Borssele in bedrijf te houden. En dan gaat het in dit geval nog om een economisch geheel afgeschreven kerncentrale van (bijna) 44 jaar oud…
Overigens komt het voorstel voor een nieuwe kerncentrales niet in de aandeelhouders vergadering van PZEM op 12 juni; alleen de VVD steunde het voorstel en dus kreeg het geen meerderheid.