Bijeenkomst Petten; Laka niet welkom; Energy & Health campus aangekondigd

Op 7 juni was er een informatie bijeenkomst van ECN/NRG die zou gaan over de negatieve persinformatie van de laatste tijd. Speciaal de bestuurders in de omgeving waren uitgenodigd om ze gerust te stellen. Laka had ook een toezegging aanwezig te mogen zijn, maar werd ter elfde ure afgebeld: het was niet de bedoeling dat er iemand van Laka aanwezig was. Het bleek voornamelijk te gaan over een nieuw initiatief: de Energy & Health Campus met als stralend middelpunt de nieuw geplande Pallasreactor. De gemeente Schagen heeft overigens al 85.000 euro uitgetrokken voor een lobbyist om dat project te promoten.

Hoewel de uitnodiging duidelijk maakte dat de recente perspublicaties een belangrijke reden voor de bijeenkomst waren (“Maar ook onderwerpen als de veiligheidscultuur, het historisch radioactief afval, en de krachtenbundeling met TNO kunnen rekenen op structurele media-aandacht”) bleek het voornamelijk om een lobby-bijeenkomst te gaan. Het was “het startschot voor de ontwikkeling” van een nieuw plannetje van NRG en het bleek helemaal niet over de problemen van NRG bij bijv. de tritiumbesmetting of de afvoer van het historisch afval te gaan.

Het nieuwe plan is een Energy & Health Campus: “Een campus waar doorbraken op het gebied van duurzame energiehuishouding en gezondheidszorg worden gerealiseerd. Moderne faciliteiten voor onderzoek en wetenschap, de nieuwe PALLAS reactor als magneet, actieve communicatie richting bedrijven en burgers en de duinligging als pull-factor vormen gezamenlijk een aantrekkelijk geheel.” Tsja,lokale media nemen het persbericht zonder ook maar een enkele kritische noot in het geheel over….

Nou ja, helemaal nieuw is het plan nu ook weer niet. Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Schagen al toestemming gegeven om twee jaar lang een lobbyist in te huren voor de Energy & Health Campus. Kosten? 85 duizend euro volgens de begroting voor 2017 van de gemeente. Klein subsidietje voor NRG en Pallas. De zoveelste…

Update 25 juni: Lokale politieke partij Duurzaam Natuurlijk Alternatief was wel welkom, en heeft een verslag van de bijeenkomst opgesteld.