Turkenburg over kernenergie en Tihange

De Belgische kerncentrale Tihange is even gevaarlijk –of ongevaarlijk- als die in Borssele. Dat is de boodschap van Wim Turkenburg, kernfysicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij deed die uitspraak in een discussie met Frank Wassenberg (pvdD) op Radio 1. Tegelijkertijd publiceert Argus (blz 6/7 via Fluxenergie) een lang artikel van Turkenburg waarin hij stelt dat kernenergie ‘geen realistische optie voor aanpak klimaatprobleem’ is.

Hij keert zich in het stuk in Argus sterk tegen bijvoorbeeld de ‘ecomodernisten’ die stellen dat grootschalige inzet van kernenergie noodzakelijk is in de strijd tegen CO2-uitstoot. Volgens Turkenburg kan kernenergie een rol spelen in het terugdringen van die uitstoot, maar kan het ook goed zonder. Verder is kernenergie bijzonder onaantrekkelijk omdat het zo duur is en komt het simpelweg te laat.
Overigens, in het weekblad De Groene van afgelopen week een artikel over het ecomodernisme onder de titel Kruistocht tegen de groene kerk. Conclusie: ecomodernisme is niet modern en niet groen.