Kabinet ook ongerust over opslag kernafval Tihange

Volgens berichten in Limburgse media heeft staatssecretaris Van Veldhoven (IenM) aan haar Belgische collega laten weten ongerust te zijn over de de bouw van een opslagloods voor kernafval op het terrein van de kerncentrale Tihange. De staatssecretaris heeft dat volgens Dagblad de Limburger laten weten aan de Limburgse gouverneur Theo Bovens.

Volgens De Limburger schrijft Van Veldhoven aan gouverneur Bovens dat ze de zorgen in Limburg over de nucleaire veiligheid zeer serieus neemt. Engie Electrabel wil in Tihange een containerloods bouwen waarin tenminste tot de eeuwwisseling nucleair afval en hoogradioactieve gebruikte splijtstofstaven worden opgeslagen. In de loods zullen na 2025 – als de kerncentrale sluit – ook radioactieve delen van de reactor in containers worden opgeborgen. Het gebouw gaat 110 miljoen euro kosten, wordt volgens een woordvoerder goed beveiligd en zal bestand zijn tegen aardbevingen.

De Limburgse provinciale staten namen eerder dit jaar een motie aan waarin ze de Belgische regering en Engie Electrabel oproepen alle kernenergie-activiteiten in en rond Tihange zo snel mogelijk te beëindigen. Een nieuw nucleair containerpark bij Tihange is, volgens Provinciale Staten, ongewenst.