NRG onderzoekt langer openhouden van de HFR


Voor Pallas is het openhouden van de verouderde kernreactor de volgende nagel aan de doodskist

NRG onderzoekt de mogelijkheid om de uit 1960 stammende Hoge Flux Reactor (HFR) 10 jaar langer in bedrijf te houden. De levensduur van de HFR was eerder vastgesteld tot 2015 maar met €82 miljoen aan investeringen mocht de kernreactor in 2014 tot 2025 in bedrijf blijven. Nu wordt daar wellicht nog eens 10 jaar aan vastgeplakt. Uit het bericht over het onderzoek naar de levensduurverlenging wordt niet duidelijk of de exploitant zich richt op 10 jaar vanaf heden, of 10 jaar na 2025, de huidige beoogde sluitingsdatum van de HFR. In het laatste geval zou de kernreactor maar liefst 75 jaar in bedrijf blijven. Een openblijvende HFR kost, ondanks de optredende ouderdomsgebreken, een fractie van een nieuw te bouwen kernreactor. Dat NRG nu openlijk speculeert over het openhouden van de HFR is daarmee de nagel aan de doodskist van Pallas, de beoogde opvolger van de HFR.

Het bericht over de mogelijke levensduurverlenging van de HFR staat in een bijzin van een nieuwsbericht van de NOS over een Europese subsidie voor Advancing Nuclear Medicine, een nieuw onderzoeksinstituut in Petten. In dat instituut gaan artsen uit verschillende ziekenhuizen samenwerken om nucleaire geneesmiddelen te ontwikkelen.

Wat de NOS niet meldt is dat de Provincie Noord Holland en het Rijk samen al €80 miljoen hadden geleend aan de stichting die de opvolger van de HFR zou gaan realiseren. Onlangs is nog het laatste deel van die lening verstrekt. Voorwaarde van de lening is echter dat Pallas, de beoogde opvolger van de HFR, privaat wordt gefinancierd. En dat lijkt niet te lukken. Onder andere omdat de marktomstandigheden voor een kernreactor door innovaties met deeltjesversnellers de afgelopen jaren zijn verslechterd, staan private investeerders niet te springen om in te stappen om voor €600 miljoen een nieuwe kernreactor in Petten te bouwen.

Wat dan niet helpt is als de exploitant van de kernreactor openlijk speculeert over de mogelijkheid om de oude kernreactor opnieuw tien jaar langer open te houden. Een 60 jaar oude kernreactor is namelijk economisch afgeschreven en kan daardoor nagenoeg gratis isotopen produceren. Had Pallas al een aantal hardnekkige concurrenten voor de productie van het meest gebruikte isotoop molybdeen, tegen gratis kan de te financieren kernreactor natuurlijk helemaal niet op.

Als NRG het voor elkaar krijgt de HFR tot 2035 open te houden, kunnen het Rijk en de provincie Noord-Holland fluiten naar de terugbetaling van ieder 40 miljoen door de Stichting Voorbereiding Pallas-reactor. NRG staat formeel namelijk los van de die stichting die 80 miljoen aan overheidsgeld besteed aan plannen voor een kernreactor die mogelijk opnieuw niet wordt gebouwd.

De NOS meldt wel dat met de miljoenensubsidie voor Advancing Nuclear Medicine wellicht voorkomen wordt dat commerciële bedrijven extreem hoge prijzen voor medicijnen kunnen rekenen. Je kan je afvragen of telkens de nucleaire sector miljoenen aan belastinggeld toe te stoppen niet erger is dan teveel betalen voor een levensreddende behandeling. Dat laatste is in ieder geval transparant.